Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

ZDRAVO VOCE SE DUŽE ČUVA

U skladištu na plodovima jabuke  mogu da se pojave promene koje su posledica pogrešne ishrane  u vegetaciji, neblagovremene zaštite ili berbe

Od voća proizvednog u domaćim voćnjacima, najduže se u hladnjačama i skladištima čuvaju jabuke. Pravilo je da se, zbog karence, sva prskanja prekinu petnaestak dana pre berbe. Da bi plodovi bez parazita, ali i ostataka pesticida, zdravi ušli u skladište, voćke valja zaštititi od parazitnih gljiva izazivača mrke truleži (Monilia fructigena), gorke (Glomerella cingulata) i plave truleži (Penicilium expansum).

   Sve ove gljive zaražavaju plodove u vegetaciji, ali i tokom zrenja, a ako se one unesu u skladište, i tamo nastavljaju da se razvijaju i na plodovima koji se čuvaju mogu da izazovu razne tipove truleži. Da se to ne bi desilo jabuke se, u preporučeno vreme pre berbe, oprskaju fungicidima  Zato (0,015 procenata), Galofungin (0,06 ), Funomil (0,07 ), Switch (0,08 %) i  Bellis (0,08 %), od kojih se poslednja dva mogu primeniti i sedam dana pre početka berbe.

   Međutim, dešava se da se tokom čuvanja, na jabukama koje su zdrave i zaštićene unesene u skladište, pojave promene  u vidu raznih pega, izmenjene boje mesa... One mogu nastati zbog neblagovremene berbe ili pogrešne ishrane tokom vegetacije.

   Prerano obrani plodovi nekih sorti brzo gube vodu, odnosno smanjuje im se težina, dok se kod drugih javlja posmeđivanje pokožice a dopunska boja se slabo razvija. Nasuprot njima, kod kasno obranih jabuka meso brašnjavi, razvija se  staklavost i sekundarno posmeđivanje mesa, na “jonatanu” se pojavljuju karakteristične pege, a sve se kratko čuvaju.

   Pravilno ishranjene i zaštićene jabuke tokom skladištenja, sve do potrošnje, moraju da sačuvaju ukus i aromu, tipičnu boju i sočno meso - karakteristične za sortu.

   Gorke pege (bitter pit) - na delu oko čašice pojavljuju se tamnozelene do mrke, malo udubljene pege. Kada se takav plod preseče, u mesu se vidi mnogo mrkih, plutastih nekrotičnih pega, prečnika od dva do pet milimetara. Tkivo je gorko, pa otuda i naziv. Ova promena se povezuje sa nedostatkom za biljke lako pristupačnog kalcijuma u zemljištu.

   Jonatanove pege (jonathan spot) - karakteristične su za sorte “jonatan” i “ajdared”. Na plodovima se stvaraju nepravilne pege, prečnika jedan do tri milimetra, mrke do crne boje, neznatno utonule ispod površine pokožice, a slojevi ćelija ispod njih nisu nekrotirali. Mogu da se spreče blagovremenom berbom, brzim unošenjem u skladište i izbegavanjem čuvanja jako krupnih plodova.   

  Posmeđivanje pokožice (sclad) - javlja se kao posledica starenja plodova, a manifestuje se u vidu ožegotina na zelenim i žutim plodovima.

   Staklavost (water core) - primećuje se u mesu ploda kao staklasto, providno polje. Smatra se da je jedan od osnovnih uzroka brzo nagomilavanje šećera u tkivima i povećanje osmotskog pritiska u ćelijama. One uzimaju mnogo vode koja se kasnije razliva u međućelijske prostore, u kojima je u normalnim plodovima vazduh. Staklavost je izraženija u godinama kada posle intenzivne osunčanosti naglo nastupi hladan period. Može se umanjiti, ali ne i sprečiti, prskanjem kalcijumovim đubrivima u vegetaciji.

   Brašnjavost (mealy breakdown)  - otkriva se na kasno ubranim plodovima koji se dugo čuvaju na visokim temperaturama. Uzrok je starenje, odnosno prezrevanje plodova, bilo na stablu ili u skladištu. Sprečava se pravovremenom berbom i čuvanjem u hladnjačama.

 

S.M.

Septembar 2017.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 545.