Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

SVE PUKOTINE ZATVORITI

Uz to, leta se sužavaju, pa tuđice ne mogu da uđu u košnicu, a na pčelinjacima se u ovo doba godine često pojavljuje grabež

Na pčelinjacima se u ovo doba godine često pojavljuje grabež. Doduše, to se retko događa iskusnim pčelarima, jer oni košnice ne otvaraju i pčele ne prihranjuju dok preti ova opasnost.

 Kada je zaista neophodno da se košnica otvari, to se čini oprezno i brzo. Okviri s medom ne treba da budu dostupni pčelama. Mokrom tkaninom pokrivaju se otvorene površine ramova, satovi i nastavci koji se vade tokom pregleda.

 Ako se grabež ipak pojavi, leta se na košnicama odmah sužavaju. Pukotine i otvori, kroz koje mogu da uđu tuđice, što pre se zatvaraju. Od velike je koristi i stavljanje cevi na otvor poletaljke. Tako se dobija tunel kroz koji tuđice moraju da prođu i u kojem domaće pčele usspešnije odolevaju njihovoj najezdi. U ozbiljnjim slučajevima na poletaljku i leta košnice stavi se malo sveže trave.

 Slaba pčelinja društva u ovom mesecu treba držati na posebnom pčelinjaku, takođe im suziti leta i brzo ih pregledati. Ako se moraju prihranjivati šećernim sirup, najbolje je da se to čini u kasnim večernjim satima, kada su sve izletnice u košnici. Važno je da se sirup dodaje pažljivo i da se na pod ne prospe ni kap.

 U slučaju pojave grabeži između malog broja društava, najbolje je ostaviti da se  postepeno zaustavi. Ova vrsta grabeži retko je katastrofalna i pčele je same prekidaju.

 Mnogo je opasnija grabež između dva susedna pčelinjaka. Ako je samo jedno društvo napadnuto najbolje je da se odmah premesti na drugo mesto, po mogućnosti u žbunje. Leta treba suziti na veličinu pčele. Preko njih se stavi sveža trava ili krpa natopljena naftom ili petrolejom. Na mestu na kojem je ova neželjena pojava započela postavi se prazna košnica, u kojoj je samo jedan okvir sa saćem i malo meda. Često se grabež zaustavi kada pčele odnesu ovu malu količinu meda.

 

S.Porobić

Oktobar 2017.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 546.