Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

SPASAVANJE DUNAVSKE JESETRE

Sedam organizacija iz šest zemalja udružilo se u projektu spasavanja, da bi bolje zaštitile ovu grupu riba, u okviru projekta biće uspostavljena saradnja s ribarima i lokalnim zajednicama, institucijama odgovornim za sprovođenje zakona, kao i učesnicima u lancu trgovine kavijarom i mesom jesetri

Jesetre su najugroženije vrste riba u svetu, s veoma malim brojem prirodnih staništa koje bi mogle da nazovu domom. Da bi obezbedili opstanak ovih dragocenih riba u donjem toku Dunava i severozapadnom delu Crnog mora, Svetski fond za zaštitu divljih životinja (WWF) pokrenuo je novi projekat koji finansijski podržava ”LIFE”, fond Evropske unije za zaštitu životne sredine.

Projektno područje obuhvata jedine preostale lokalitete u Evropi na kojima se populacije dunavskih jesetri još uvek održavaju i razmnožavaju na prirodan način. Pored glavnih područja u Rumuniji i Bugarskoj, ono obuhvata i Srbiju, sa znatnim prostorom nizvodno od hidroelektrane Đerdap, ali i Ukrajinu, uključujući severni deo delte Dunava, istorijski veoma značajne reke za mrest i skloništa na obalama Crnog mora gde one prezimljavaju. U ove četiri države žive jesetre istog porekla.

Jednu od najvećih direktnih pretnji predstavlja prekomerna eksploatacija. Nasuprot striktnim zakonskim regulativama, u svim državama donjeg toka Dunava i Crnog mora, zbog ilegalnog hvatanja i trgovine kavijarom i mesom, divljim jesetrama još uvek preti istrebljenje, iako su poslednje preživele jedinke ovih drevnih i legendarnih vrsta riba.

- Razlozi za smanjenje populacija jesetri su složeni, ali su najvažniji – izgradnja brana i presecanje migratornog puta, ilegalni ribolov, trgovina mesom i kavijarom – vezani za nedostatak informacija i svesti o ugroženosti ove grupe riba. Dunav je jedno od njenih poslednjih utočišta u celom svetu i jesetre su prioritet rada WWF – izjavila je Vesna Maksimović, koordinatorka projekta.

U naredne četiri godine, veliki projektni tim sastavljen od sedam partnera iz šest država biće posvećen boljoj zaštiti jesetri. Zajedno s ribarskim udruženjima, tražiće se i razvijati alternativni izvori prihoda za lokalne zajednice da bi se smanjila zavisnost od, ranije prestižne, ali sada ilegalne aktivnosti.

Institucije nadležne za sprovođenje zakona biće podržane u unapređivanju njihove borbe protiv krivolova, krijumčarenja i ilegalne trgovine. Takođe, tržište kavijara i mesa jesetri biće pažljivo praćeno uz širenje informacija o neophodnim zakonskim uslovima trgovine ovim vrstama.

 

M.Volčević

Oktobar 2017.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 546.