Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

REZIDBA JAGODASTOG VOĆA

Broj izdanaka koje treba ostaviti po jednom dužnom metru prilagođava se sorti i opštem stanju  voćnjaka

U povoljnim uslovima, malina i kupina svake godine razvijaju mnogo izdanaka, znatno više nego što je potrebno za visok i kvalitetan prinos. Zbog toga deo njih treba odstraniti orezivanjem do zemlje, a ostaviti one koji će u tekućoj vegetaciji doneti rod. Uobičajeno je da se ovaj posao radi u proleće, neposredno pre početka vegetacije,  kada prođe opasnost od mrazeva, a to je vreme kada se može videti da li je bilo oštećenja na izdancima. Ako se previše porani, postoji opasnost da u hladnijim područjima i mrazištima, usled čestih temperaturnih kolebanja u drugoj polovini zime, dođe do izmrzavanja.

 

    Ostavljati umereno bujne izdanke maline

 

   Broj izdanaka koje treba ostaviti po jednom dužnom metru prilagođava se sorti i opštem stanju malinjaka. Stručnjaci preporučuju da se u srednje intenzivnim zasadima „vilameta“ ostavi šest do sedam izdanaka. Za savremene, visoko intenzivne malinjake posađene u povoljnim zemljišnim i klimatskim uslovima i u uslovima navodnjavanja uglavnom nije potrebno više od pet izdanaka. Za “miker” treba odabrati tri do četiri izdanka.

    Puna pažnja se mora posvetiti izboru izdanaka za rod. Prednost imaju zdravi i srednje bujni, koji su celom svojom dužinom prekriveni dobro razvijenim i neoštećenim pupoljcima. Smatra se da odabrani izdanci treba da budu debljine olovke i da do mesta  prekraćivanja imaju 20-25 dobro razvijenih i zdravih pupoljaka iz kojih će se formirati do 25 rodnih grančica. Deblji izdanci se izbacuju iz osnove jer  su najčešće nedovoljno obrasli  pupoljcima, često su zaraženi didimelom, antraknozom i raznim insektima. Nisu dobri ni oni koji su tanki, krivi i kratki jer ne mogu da ishrane sve plodove koji se na njima zametnu. Neke sorte maline razvijaju više bočnih grančica, a ovoj pojavi doprinosi i veća bujnost zasada. Kada se one ne bi prekraćivale ili proređivale, sklop bi bio suviše gust i zasenjenost bi se nepovoljno odrazila na kvalitet plodova. U uslovima kada mora da se ostavi izdanak s bočnim grančicama, treba ih prorediti tako da na svakih deset centimetara bude po jedna, a zatim skratiti na 10 do 15 centimetara, odnosno dva-tri pupoljka.

    Odabrani izdanci maline se pažljivo uspravljaju i vezuju za žicu. Nije dobro da se prepliću i ukrštaju. Vezivo se postavlja tako da im omogući potpuno uspravan položaj. Važno je da nema bočnog pomeranja, odnosno da se održi odabrano rastojanje između izdanaka i da špalir izdrži udare vetra.

   Kada prođe opasnost od poznih prolećnih mrazeva, vezani izdanci se prekraćuju. Najčešće se iznad gornje žice ostavljaju dva pupoljka. Previše skraćeni izdanci se   izvlače iz veziva i žice, otežana je berba i smanjuje se prinos.  Ako se ostavi veći broj pupoljaka, može doći do lomljenja dela izdanka iznad žice, jer je opterećen većim brojem rodnih grančica, odnosno patrljak iznad žice se pod teretom roda lako lomi, zaklanja plodove i listove na tom delu špalira. Može doći i do povijanja na jednu stranu celog reda u zasadu. 

 

S.Malinović

Mart 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 551.