Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

PRAVOVREMENA BERBA ORAHA

Smatra se da je jezgro zrelo i ima najlepšu boju kada pregrada između njegovih polovina postane smeđa

Većina sorti oraha u našim uslovima počinje da sazreva krajem septembra ili početkom oktobra. Smatra se da je jezgro zrelo i ima najlepšu boju kada pregrada između njegovih polovina postane smeđa. Berba  može početi tek kada zeleni omotač ili klapina većine plodova omekša i pukne. Inače, vreme zrenja jezgra i pucanja klapine najčešće se podudaraju.

   Pravovremena berba oraha jedan je od uslova da se    plodovi što duže sačuvaju. Ako se porani, oni imaju manji randman jezgra, sadrže i manje ulja i ukus je lošiji. Kada se zakasni, ljuska i jezgro potamne, naročito tokom kišnih jeseni, u jezgru se može razviti  plesan, a prinose umanjuju ptice, veverice i insekti. Najbolje je da se beru zreli plodovi. U to vreme omotač se lako odvaja od ploda i oni masovno počinju da padaju. 

    Berba se može obavljati tresenjem stabala tzv. tresačima, ili da se u nekoliko navrata grane ručno tresu. U svakom slučaju neophodno je voditi računa da se ne oštete stabla. Tresenje motkama valja izbegavati jer se tada najviše oštećuju rodne grančice i listovi. Nastale povrede  iscrpljuju stabla i otvaraju put za razvitak gljivičnih i bakterioznih bolesti. Takođe, lomljenjem grančica često se izaziva nekontrolisana pojava izbojaka. U uslovima kada ne postoji drugi izbor  poželjno je koristiti duže motke sa dvostrukom metalnom kukom na vrhu, obavijenom tkaninom koja ublažava udare i smanjuje povrede na kori grana. Umesto tresenja i sakupljanja, plodovi oraha se mogu i ručno brati, što zahteva dosta radne snage i poskupljuje proizvodnju.

    Opale plodove oraha treba na vreme sakupiti, što se može raditi mašinski – sakupljačima, i ručno.  Zemljište treba da bude čisto, a ukoliko se zasad održava u vidu ledine, pre berbe potrebno je da se pokosi  trava i  iznese iz voćnjaka. Na taj način plodovi se lakše sakupljaju, a biće i manje ostataka lišća, suvih grančica i drugih nečistoća. Posle sakupljanja plodova poželjno je da zasad ostane čist, odnosno valja sakupiti polomljene grančice i opalo lišće, izneti iz voćnjaka i spaliti da bi se sprečilo razvijanje bolesti.

    Pojedine sorte imaju tamniju boju ljuske. Da bi plodovi bili svetliji  i time privlačniji za kupce radi se beljenje. Ovaj posao  zahteva iskustvo i najbolje je potražiti savet stručnjaka u pogledu izbora i načina primene sredstava za beljenje.

    Da bi se smanjio sadržaj vlage, a tokom čuvanja izbegla pojava buđi i propadanja plodova, neke od njih treba prosušiti. To se može uraditi pod nadstrešnicama koje se prave tako da obezbede  hlad, ali i strujanje vazduha. Na jakom suncu može doći do pucanja plodova po šavovima ili se jezgro užegne od toplote.  Da bi sušenje bilo efikasnije i kraće trajalo važno je da sloj oraha koji se prosušuju  bude što tanji. Takođe, plodovi se moraju češće mešati, a prvog dana dva-tri puta. Za sušenje mogu poslužiti i sušare s toplom vazdušnom strujom, ali treba voditi računa da temperatura vazduha ne bude visoka jer u suprotnom, ulje u jezgru  može da užegne.

   Čuvaju se samo dobro prosušeni plodovi oraha. Za tu namenu mogu da posluže tavani ili neke druge prikladne prostorije za skladištenje gde postoji stalno provetravanje. Pre skladištenja potrebno je sve pokvarene i raspukle plodove odstraniti da ne bi nepovoljno uticali na zdrave. Mogu se pakovati u  vreće retkog tkanja ili razastreti u tanjem sloju po podu. Mesto gde se čuvaju orasi treba da je prohladno i sa umerenom vlažnošću. Kada je u pitanju jezgr,o smatra se da ga treba čuvati na tamnijim mestima jer tako ulje ne užegne. Najčešće se u tu svrhu koriste kartonske kutije obložene celofanom, a mogu poslužiti i tegle. Slično lešniku, pokazatelj uspešnosti čuvanja oraha su ukus i boja jezgra.

 

S.Malinović

Septembar 2017.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 545.