Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

PRAVILAN IZBOR SORTE

Loše izabrana  sorta u konkretnim prirodnim uslovima ni pri najboljoj tehnologiji gajenja ne može da otkloni sopstvene genetičke nedostatke i da obezbedi rentabilnu proizvodnju

U oplemenjivačkim centrima širom sveta neprestano se radi na stvaranju novih sorti jabuke. Njihovi autori često navode da su one po osobinama bolje od postojećih. Međutim,   mali broj njih nađe svoje mesto na tržištu.

    Šta se gaji

   Vodeće sorte u pojedinim regionima sveta uglavnom su iste, samo je njihov redosled zastupljenosti različit. Oko 25 sorti jabuke se proizvodi komercijalno u EU. Među njima dominiraju „zlatni delišes“, „gala“ i „ajdared“. Međutim, dok je „zlatni delišes“ sorta sa najvećom proizvodnjom u Italiji, Francuskoj i Španiji, „elstar“ dominira u Nemačkoj i Holandiji. „Ajdared“ je broj jedan u Poljskoj i Mađarskoj.  Nove sorte kao što su „pink lejdi“, “kanzi”, “rubens”, “tentation” i „kiku“, povećale su svoj udeo proizvodnje poslednjih godina (izvor: FAS/EU-28). 
    U našoj zemlji jabuka se svrstava među važnije voćne vrste.  Najveće površine  se nalaze u opštinama Subotica Smederevo, Grocka, Čačak i Arilje. Dosta se gaji i u Sremu, delovima Šumadije i u južnom Banatu. Zbog sve većih zahteva tržišta i uključivanja na evropsko tržište, stručnjaci savetuju proizvođače da prihvate nove sorte i nove tehnologije gajenja koje će obezbediti dobijanje kvalitetnih prinosa. Pored inostranog, pažnju treba posvetiti i domaćem tržištu i zahtevima domaćih kupaca. Za uspešnu proizvodnju i marketing važno je i poznavanje sklonosti i očekivanja potrošača.

  - U Srbiji se gaji nekoliko desetina sorti jabuke – objašnjava dr Nenad Magazin, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. - Na tržištu su najzastupljenije “ajdared”, “zlatni delišes”, “jonagold”, “greni smit”, “crveni delišes” i  klonovi ovih sorti. U starijim zasadima se gaje i “mucu”, “gloster”, “čadel”, a u novijim “gala”, “fudži” i “breburn”. Naše tržište upravo i traži navedene sorte, s tim što svoje mesto polako zauzimaju i nove sorte poput “gale”, dok se stare sve manje traže (“mucu” itd.). Najviše jabuke se izvozi u Rusiju - tamo se prodaju skoro sve vodeće sorte koje se gaje kod nas (“zlatni delišes”,  “ajdared”…). Kada je u pitanju izbor sorti prilikom podizanja zasada,  preporučuje se gajenje sorti koje se mogu plasirati na različita tržita. “Ajdared” se, pored domaćeg, plasira i na rusko tržište, ali nema prođu na zapadnoevropskom. Sorte kao što su “gala”, “zlatni delišes”, “crveni delišes” i “greni smit” su tražene na različitim tržištima. Takođe, uvek treba saditi novije klonove koji imaju bolju obojenost ili druge pozitivne osobine.

 

S. Malinović

Novembar 2017.


Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 547.