Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

POZNAVATI OSOBINE PODLOGA

Zajedno sa izabranom sortom podloge treba da omoguće najbolje proizvodne i ekonomske rezultate, odnosno  da zadovolje zahteve proizvođača sadnog materijala, ali i proizvođača voća 

Radi uspešnog bavljanja voćarskom proizvodnjom ne treba zanemariti značaj podloga i njihov uticaj na bujnost i vreme početka plodonošenja voćaka, dugovečnost, otpornost na mraz, sušu, bolesti i štetočine i kao rezultat svega - na rodnost i kvalitet ploda. Zajedno sa izabranom sortom one treba da omoguće najbolje proizvodne i ekonomske rezultate, odnosno  da zadovolje zahteve proizvođača sadnog materijala, ali i proizvođača voća. 

    Jabuka i kruška

  Kada je u pitanju jabuka, u našoj zemlji se od generativnih podloga najviše koriste sejanci divlje jabuke.  Sorte okalemljene na ovoj podlozi kasnije prorode, daju sitnije i manje obojene plodove, ali su dugovečnije, otpornije na sušu i niske zimske temperature i mogu se gajiti na manje plodnim zemljištima.

   Intenziviranjem proizvodnje gustina sadnje se znatno povećala, pa se sve više koriste vegetativne podloge, prvenstveno manje bujnosti.  Jedna od njih je M9, kržljava podloga koja ima plitak i slabo razvijen korenov sistem, pa zahteva navodnjavanje i naslon. Sorte jabuka kalemljene na njoj su male bujnosti, rano prorode i dobro rađaju. Plodovi su krupni, ranije sazrevaju i obojeniji su nego na drugim podlogama. Najbolji rezultati na ovoj podlozi postižu se na plodnom, umereno vlažnom zemljištu, kad su na nju kalemljene srednje bujne i bujne sorte. Zasadi podignuti sadnicama kalemljenim na ovoj podlozi traju obično oko 25 godina. To znači da imaju preko dva puta manji period eksploatacije u odnosu na sadnice kalemljene na sejancima šumske jabuke. U poslednje vreme sve više se koriste klonovi podloge M9 - M9 EMLA, M9-337, M9-339, Pajam 1, Pajam 2 itd.

   M26 je nešto bujnija  podloga s razvijenijim korenovim sistemom koji se bolje ukorenjava, pa se sorte mogu gajiti i bez naslona (osim na lakšim zemljištima).Sorte kalemljene na ovoj podlozi rano prorode i dosta dobro rađaju. Žive nešto duže nego na podlozi M9.

     MM106 je srednje bujna podloga. Dobro se ukorenjava i sorte kalemljene na njoj mogu se gajiti bez naslona. Na plodnijim zemljištima dobre rezultate su dale sorte slabije bujnosti i spur tipovi, a na lošijim mogu se gajiti i sorte srednje bujnosti. Ipak, stručnjaci napominju da je obojenost plodova  znatno slabija nego na podlozi M9.

   Jedna od najkvalitetnijih podloga iz grupe bujnih je podloga A2. Rano završava vegetaciju, pa je vrlo otporna na mraz. Odlično se ukorenjava i nije probirač zemljišta, osim onih gde dolazi do zadržavanja vode jer je osetljiva na trulež korenovog vrata. Sorte kalemljene na ovoj podlozi imaju dobru i redovnu rodnost, čak i na nešto slabijim zemljištima. U zasadima podignutim na ovoj podlozi  nije  potreban naslon.

 

S.Malinović

Decembar 2017.


Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 548.