Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

PASULJ- SRPSKA TRADICIJA

Uz sortno seme i punu agrotehniku sa hektara se može dobiti i do tri i po tone pasulja, u poslednjih nekoliko godina u Vojvodini površine pod pasuljem se smanjuju, ali u regionu južne i istočne Srbije rastu

 Zahvaljujući radoznalom Kolumbu, na naše prostore pasulj je stigao  u 16. veku kao “sirotinjsko  meso”, i - postao glavno jelo. Jednostavan je i lak za gajenje, ali  i pripremu najrazličitijih jela. Mogao se jesti klot, zbog čega je nastala izreka “prost ko pasulj", ne znajući da je veoma koristan i ukusan. Zahvaljujući njemu prehranile su se brojne porodice. Kuvao se čorbast u velikim šerpama i jeo  topao i hladan, za ručak, večeru i narednog dana, ali je uvek bilo i za putnike namernike. Tokom zime,  kad je u ostavi džak pasulja, kačice masti,  brašno, luk  i kiseli  kupus, sve je govorilo da gladi neće biti.

  Počasno mesto pasulju je dato prilikom posta, naročito na Badnji dan i Veliki petak uoči Uskrsa. Rado su ga jeli  vojnici, u početku kao posno jelo, a kasnije je postao specijalitet i nalazio se na meniju i najluksuznijih restorana.

  Gajio se pasulj i trošio, ali je uvek  preteklo i za pijacu. A danas, kažu - nema ga, slabo se proizvodi, ne isplati se. Njive loše, zakorovljene...

   A paori poručuju da će ga biti - kad se opasuljimo.

 

 Hoćemo li vratiti slavu srpskom pasulju?

 

       Nimalo nije čudno što je pasulj i sada jedno od najpopularnijih jela u Srbiji. Iskreni ljubitelji su mu dali ime  "srpski pasulj", koji je najbolji na celom svetu. Najviše ga je bilo, odnosno tradicionalno je sejan kao dopunski usev, zajedno s kukuruzom.  Uz široko rastavljene stabljike sejan je pasulj - beli, žuti, sumporaš, koji je okopavan, a imao je dovoljno i vazduha, i svetlosti. A kad sazri, čupali su ga odrasli i deca, da nauče kako se to radi, sušili na suncu, mlatili vilama, vejali na vetru. Bio je dobar prinos i odličan kvaliet.  Međutim, uvođenjem hibrida proteran je s njiva jer su  oni zahtevali gušću setvu i jači sklop biljaka, pa za pasulj nije bilo mesta. A i interesovanje za uzgoj je opalo.

 

D.Radivojac

Avgust 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 556.