Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

PAŽLJIV POGLED U KOŠNICU

Pregled treba da bude što kraći i da omogući uvid u snagu zajednice i kvalitet matice, zdravstveno stanje pčela i legla, količinu i raspored hrane

Lepe dane u martu treba iskoristiti za najneophodnije radove na pčelinjaku. Martovsko otvaranje košnica je, u stvari, prvi prolećni pregled pčela da bi se stekao uvid u postojeće stanje i blagovremeno stvorili uslovi za brži prolećni razvoj. Prilikom toga se može ustanoviti snaga zajednice, kvalitet legla i matice, zdravstveno stanje pčela, količina i raspored hrane.

  Pregled ne treba početi bez zadimljavanja, ali umerenog. Prvo se ubaci kroz leto, a potom u košnicu odozgo, ispod poklopne daske. Važno je da se pčele poštede razdraživanja. Lupanje, pomeranje košnica i ostalo što ih uznemirava treba izbegavati, da ne bi došlo do izdvajanja pčela iz klubeta, a zatim i do uginuća. Iz istih razloga okvir se drži što bliže uz košnicu i polako se pomeri.

  Da bi se samo ustanovio položaj i izgled pčelinjeg klubeta, košnice se delimično mogu pogledati i na temperaturi 10–12 stepeni, a kada je ona ispod 14 ne treba pomerati ramove. Potpuno se mogu otvoriti da bi se pogledalo leglo tek kada temperatura pređe 17. podeljak.

  Pregledanje treba da traje što kraće. Snaga pčelinjih društava procenjuje se prema broju zaposednutih ulica. Dobro razvijena zajednica u košnici tipa LR i AŽ u ovo doba godine zauzima skoro sve ulice gornjeg nastavka. Ako su pčele u "pološkama" ili DB košnicama po sedam ramova, to je zadovoljavajuće.

  Snaga društava ocenjuje se i po izgledu legla. Ono treba da bude kompaktno, bez praznih ćelija. Do zaostajanja u razvoju legla može doći zato što je stara i loša matica, slaba zajednica, ili ima malo rezervne hrane.

  Potrošnja hrane u zimskim mesecima nije velika, Međutim, pojavom prvog legla naglo se povećava. Početkom marta u košnici treba da ima najmanje desetak kilograma meda. Rezerve se računaju tako što, na primer, pun okvir "pološke" ima 3–3,5 kilograma meda, a okvir nastavljače kilogram i po manje.

  S pojavom legla pčele počinju da vode bitku za toplotu u košnici. U tome im treba pomoći zadržavanjem ili dodavanjem utopljavajućeg materijala. Ako postoje uslovi da se leglo pogleda, ne treba propustiti priliku da se matici obezbedi kvalitetno prazno saće u centru klubeta, namenjeno leglu.

 

S.Porobić

Mart 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 551.