Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

MUSKATNA VINA

Prema nekim autorima, postoji više od 350 vinskih sorti grožđa koje daju različite i kvalitetne vrste vina, manje ili više izraženog muskatnog mirisa

Danas se u našoj zemlji gaji manji broj. Osim muskatnih sorti, i ostale imaju mirisne materije, ali nisu kao muskatne – ”traminac”, ”sovinjon beli” i dr.

Muskatne se sve više traže, jer poseduju nešto što potrošače privlači - osoben miris. Isto se može navesti i za stone sorte, od kojih se, pored lepog izgleda i krupnoće grožđa i bobica, zahteva i da diskretno i muskatno mirišu.

 

Muskatne vinske sorte

”Muskat žuti” (”tamjanika bela”) potiče iz Francuske. Rasprostranjen je u svim zemljama sveta, ali ne mnogo. Kod nas se sreće povremeno. Ima srednje krupan grozd (od 130 do 200 grama), koji je valjkastog oblika. Bobica je žutozelena, srednje krupna, a pokožica je izrazito debela. Sazreva u trećoj epohi. Nakuplja 20 do 24 odsto šećera, sa 5 do 7 grama ukupnih kiselina po litru. U fazi suvarka može da ima i do 30 odsto šećera, i tada se koristi za spravljanje prirodnih desertnih muskatnih vina.

”Muskat otonel” (”mirisavka”) vodi poreklo iz Mađarske. Kod nas se gaji u Vojvodini i u centralnoj Srbiji. Grozd je sitan, valjkastokupast, mase od 100 do 150 g. Bobica je mala, okrugla, srednje debele pokožice i žutozelene boje. Sazreva rano, krajem prve epohe. Nakuplja do 24 odsto šećera, u fazi suvarka do 30. Sadrži 5 do 7 g/l ukupnih kiselina. Daje vrhunska muskatna vina koja se neretko koriste za popravljanje ukusa i mirisa drugim vinskim sortama. S obzirom na to da rano sazreva, lepo izgleda i miriše, a na lokalnim tržištima može da se nađe i kao stona sorta.

”Godominka” je domaća sorta, novijeg datuma. Grozd je srednje krupan, valjkastokupast, prosečne mase od 150 do 200g. Žutozelena bobica je srednje krupna i okrugla. Sazreva srednje pozno. Nakuplja do 24, a u fazi suvarka čak i do 32 odsto šećera. Ima 5 do 6 g/l ukupnih kiselina. Vina su pitka, skladna, prijatne muskatne arome. Daje i prirodna muskatna desertna vina.

”Neoplanta” je novija, domaća sorta. Ima srednje krupan grozd (od 120 do 150 g), i srednje krupne, ovalne bobice, zelenožute boje. Sazreva u drugoj epohi (srednje pozno). Nakuplja od 20 do 24 odsto šećera i zadržava 7 do 8 g/l ukupnih kiselina. Vina su vrhunska, muskatna.

”Muskat hamburg” dobro je poznata stona sorta koja se uspešno koristi i za proizvodnju kvalitetnih muskatnih obojenih vina, kao i muskatne lozovače. Grozd je krupan, razgranat, mase i do 500 g. Plavocrvena bobica je jajastog oblika, s tankom pokožicom. Sazreva u trećoj epohi, pozno. Nakuplja do 20 odsto šećera i sadrži 5 do 7 g/l ukupnih kiselina. Vina su pitka, harmonična, kvalitetna i muskatna.

 

M.Volčević

Mart 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 551.