Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

MASLAČAK - MOĆAN DIURETIK

Arapi su ga prvi koristili kao lekovitu biljku još u 11, a u 16. veku proglasili su ga i službenim lekom - diuretikom

Ova zeljasta, višegodišnja biljka (Taraxacum officinale) pripada porodici glavočika (Asteraceae). Uglavnom se nalazi u krajevima s umerenom i hladnom klimom. Pojavljuje se na livadama, u parkovima i baštama, uz puteve i živice. Uspeva i na visokim planinama, ali joj je onda rozeta mnogo manja. Ima nazubljene listove u prizemnoj ružici, iz koje se diže šuplja stabljika s jednom žutom cvetnom glavicom na vrhu. Koren je vretenast i u gornjem delu razrastao. Cveta od aprila do oktobra. Posle cvetanja pojavljuje se mnogo semenki, poređanih kao vazdušna lopta, i koje se rasprostiru pomoću vetra.

Cvetovi se beru u aprilu i maju, tokom sunčanog i suvog vremena oko podneva, kada su sasvim otvoreni. Koriste se sveži, ili se od njih pravi sirup sličan medu, sok, džem, vino i rakija. Suše se za čaj. Listovi se beru pre cvetanja, u martu. Upotrebljavaju se sveži ili se na prozračnom i zasenčenom mestu suše za čaj. Pre sušenja razdvoje se iz rozete svaki za sebe. Koren se za sok i salatu vadi u rano proleće ili u kasno leto, a u oktobru za sušenje. Vadi se oštrim nožićem, tako da se ne zareže, da ne bi izgubio sok. Ako se suši, očisti se od nadzemnih delova i opere, naniže se na konac i obesi na toplo, zasenčeno i provetreno mesto. Pre cvetanja je slatkastog ukusa, a posle je gorak. Dobro osušen koren je jako smežuran, sivobele boje, a kada se prereže - u sredini je žut.

Uzgaja se kao povrće u mnogim zemljama sveta. Vrsta Taraxacum kok-saghyz, poreklom iz Kazahstana, pripada biljkama od kojih se dobija kaučuk. Rod obuhvata 2.290 vrsta.

Od maslačka se dobija lepeza dijetetskih prehrambenih proizvoda – od salate do zimnice. Od prženog korena može da se pripremi zamena za kafu. Ukiseljeni pupoljci služe kao zamena za kapar.

Obiluje vitaminom A (u listovima ga ima i više od šargarepe) i C, zatim magnezijumom, gvožđem, kalijumom, natrijumom i fosforom. U narodnoj medicini koristi se za čišćenje organizma od otrova. Moćan je diuretik, podstiče rad bubrega i stvaranje žuči, smiruje želudac, čisti jetru i sni\ava nivo holesterola. List se preporučuje kao prolećni dodatak hrani, naročito starijim osobama, trudnicama i ženama u menopauzi, kao i dijabetičarima.

Kao sirup koristi se protiv kašlja i uopšteno za jačanje organizma. Koren je blagi laksativ za lečenje zatvora i smetnji prilikom varenja. Listovi sadrže mnogo kalijuma, koji se inače gubi iz organizma prilikom pojačanog mokrenja.

Upotrebljava se i za lečenje hemoroida. Narodni travari su ga preporučavaili u slučajevima hipohondrije i bledila. Mleko iz stabljike poznato je sredstvo za uklanjanje bradavica. Odličan je u otklanjanju simptoma prehlade, kašlja i bronhitisa. Koren maslačka je izrazito dobar u slučajevima ženskih oboljenja, naročito u prevenciji i lečenju različitih bolesti dojki, problema s dojenjem i majčinim mlekom, karcinoma i raznih tumora. Da bi se iskoristio pun korenov potencijal, najbolje ga je prokuvati, ili koristiti kao tinkturu.

 

M.Volčević

Decembar 2017.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 548.