Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

JESENJI POSLOVI U BAŠTAMA

Osim osnovne obrade, zemljište se priprema i za beli luk, crni luk iz glavičuraka, setvu salate, spanaća, rotkvica, a u plastenicima bez grejanja se seju ili rasađuju salata, keleraba, rotkvica...

Na slobodnim parcelama odabranim za povrće teku pripreme zemljišta za narednu godinu, ali i za setvu ili sadnju belog luka, crnog luka iz glavičuraka, salate, spanaća, rotkvica...

      Priprema za sadnju jesenjeg belog luka

   Septembar i oktobar su najpovoljnije vreme za takozvano duboko oranje, ili, kako to stručnjaci kažu, osnovnu obradu. Parcele na kojima će se gajiti povrće se prvo pođubre, rasturi se stajnjak ili drugo organsko đubrivo i unese "veštak", kompleksno mineralno đubrivo u kome su naglašeni fosfor i kalijum.  U krajevima u kojima se gaji jesenji beli luk parcele se pripremaju za njegovu sadnju, a optimalni rok za ovaj posao je od početka do sredine oktobra.  

   Ovo povrće se obavezno gaji u plodoredu. Na istoj površini proizvodnja se može ponoviti za četiri do pet godina, i to je najsigurnija i ekološki najprihvatljivija mera zaštite od lukove nematode, organizma vidljivog samo pod mikroskopom, ali koji nanosi veoma velike štete. Pretkultura ne sme biti ni jedna biljka iz familije lukova, a ne podnosi ni direktno đubrenje stajnjakom. To je razlog zbog kojeg se gaji posle vrsta đubrenih organskim đubrivom. Od povrća to su paradajz, paprika, krastavac i krompir. Do početka glavičenja biljka iskoristi trećinu unetih hraniva, ali za formiranje krupnije glavice potreban joj je azot. Zato je neizbežna prihrana KAN-om. Ali, tu ne valja preterivati, jer prekomerno đubrenje azotom može ubrzati sekundarno grananje i obrazovanje nestandardnih, krupnih ali nekvalitetnih glavica.

    Sitne glavice crnog luka, koje se u narodu zovu glavičurci, ne treba baciti - valja ih sačuvati i upotrebiti za proizvodnju mladog luka. Iako nije upotrebljiv u ishrani jer je jako sitan, ovaj luk u glavici ima dovoljno hranljivih materija da omogući mladoj biljci brži početni rast i lakšu jarovizaciju. Proizveden iz ovakvih glavica mladi luk ima više hraniva od onog uzgojenog iz arpadžika i u proleće ranije dospeva za vađenje.

 

S.M.

Septembar 2017.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 545.