Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

JESENJI LEK ZA PROLEĆNE BOLJKE

Sakuplja se opalo lišće, uklanjaju truli plodovi, odstranjuju stare i obolele grane i grančice, skida smolotočina

Sezona poslova za voćare još nije završena. Lepe novembarske dane treba iskoristiti za mnoge radove koji će doprineti boljoj pripremi voćaka za period mirovanja i predstojeću vegetaciju. Sakuplja se opalo lišće, uklanjaju truli plodovi, odstranjuju stare i obolele grane i grančice, skida smolotočina...
Ove mere su važne jer veliki broj uzročnika biljnih bolesti i štetočina prezimljava i održava se upravo na zaraženim biljnim ostacima iz prethodne sezone.

 

Uklanjanje izvora zaraze

 

Najpre treba sakupiti plodove koji su posle berbe ostali na stablu. Svaka voćka se mora detaljno pregledati i dobro očistiti i od tzv. mumija, a to su suvi, smežurani i crni plodovi koji predstavljaju najopasniji izvor širenja truleži, bolesti koju pruzrokuju gljive iz roda Monilinia. Sklonište za prezimljavanje pojedinih uzročnika bolesti i štetočina mogu biti i plodovi koji su ostali na zemlji ispod stabala. Oni često privlače i glodare, pa je poželjno i njih ukolniti iz voćnjaka. Prikupljeni materijal je najbolje spaliti.
Pojedini uzročnici bolesti prezimljavaju u opalom lišću, pa je njegovo sakupljanje, iznošenje iz voćnjaka i spaljivanje od velike koristi. Ovom merom ukloniće se izvor zaraze za sledeću vegetaciju. Posebno se preporučuje u zasadima oraha u kojima su zabeležene štete od sive pegavosti. Ova bolest je  poslednjih godina sve češća, a  posledice su smanjenje prinosa, nedovoljna dozrelost lastara zbog prevremenog opadanja lišća, i usled toga češće izmrzavanje oraha tokom zime. Ne treba zaboraviti da gljiva prezimljava u zaraženim listovima, na opalim zaraženim plodovima na površini zemljišta i u lastarima zaraženim prethodne godine.

 

S.Malinović

Novembar 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 559.