Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

JAKO DRUŠTVO I MLADA MATICA

Zajednice treba da imaju kvalitetnu maticu, pet-šest ramova nepoklopljenog legla, dvadesetak kilograma meda i dva-tri okvira polena

Poslednji je rok da se društva pripreme za teške uslove u zimskim mesecima. Prvo se utvrđuje kvalitet matice, zatim broj ramova i ulica koje su pčele zaposele, na koliko ramova ima legla i da li je ono kvalitetno i kompaktno ili proređeno. Određuje se i kvalitet meda, polena i saća.

   Neophodno je ustanoviti koja su društva sposobna ili se mogu osposobiti za prezimljavanje. Još nije kasno da se završe poslovi koji će to omogućiti. Najpre treba proveriti kvalitet i količinu meda ostavljenog za zimu i prolećni razvoj. Potrebno je oko dvadesetak kilograma kvalitetnog meda i dva-tri rama cvetnog praha.

   Med od medljike, voća i grožđa sadrži mnoge sastojke koje pčele ne mogu da svare, pa veliki broj, a ponekad i cela društva stradaju u toku zime. Zato ove vrste meda treba izvrcati, a zalihe dopuniti šećernim sirupom ili bagremovim i medom s livadskih i ritskih trava iz rezerve.

   Najbolje je da se u laboratoriji odredi kvalitet meda. Međutim, to može da utvrdi svaki pčelar: iz nepoklopljenog saća izvadi se kašičica meda, pomeša s istom količinom destilovane vode i stavi u vatrostalnu epruvetu ili čašu. U drugu epruvetu, u destilovanoj vodi razmute se dve-tri kašičice gašenog kreča. Kada se kreč istaloži, uspe se toliko krečne vode u prvu epruvetu koliko zajedno čine med i voda. Ovaj rastvor drži se ispod plamena dok ne provri. Ako posle hlađenja na dnu epruvete ima taloga, znači da med nije kvalitetan i ne odgovara za zimsku ishranu pčela.

   Pčelari koji nemaju mogućnosti ili vremena da provere kvalitet meda, saće s nepoklopljenim ćelijama treba da odstrane iz legla, tj. budućeg klubeta. Kao zamena postave se ramovi s visokim vencima poklopljenog meda ili praznim ćelijama, u kojim su izvedene najmanje dve-tri generacije pčela.

   U delu zimskog klubeta treba da bude šest do osam kilograma kvalitetnog meda, može i od šećernog sirupa. Od dvadesetak kilograma rezervnog meda, trećina, čak i polovina  može biti od šećernog sirupa, pošto će pčele to sigurno utrošiti tokom zime.

   Mlade matice (ne starije od godinu dana) u slabim društvima, ako je potrebno sačuvati ih do proleća, u nastavljačama se postave u treći nastavak iznad najjačih zajednica. Društva se potom razdvoje poklopnom daskom i na ventilacioni otvor stavi žičana mreža. Na prednjoj letvici izreže se 2,5-3 centimetra širok prorez za izlaženje pčela.

   U pološkama se rezervna matica postavi pored pregradne daske. Zimsko klube u takvim košnicama treba da bude pored pregradne daske i u osnovnim, i u pomoćnim društvima.

 

S.Porobić

Septembar 2017.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 545.