Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

JABUKA - DAR BOGA I HRANA NARODA

Ovo voće je vekovima naša hrana, lek i ukras, u brojnim kulturama smatra se eliksirom života, najbolje je da se bere po lepom i ne previše toplom vremenu i da se odmah skloni na prohladno mesto

Prema mitologiji, Dionis, bog vina, bio je ujedno i tvorac jabukovog drveta. On ga je poklonio Afroditi, boginji lepote, i time zadobio njenu ljubav. I u nekim našim krajevima postoji običaj da momak devojci koju želi da oženi poklanja jabuku kao znak pažnje i ljubavi.

Jabuka nije ostala samo božanska privilegija, već je vekovima ona naša hrana, lek i ukras okoline. Bez obzira da li je zelena, crvena ili žuta, u brojnim kulturama smatra se eliksirom života. Osim toga, za razliku od drugih vrsta voća, lako se čuva, pa se njeni sveži plodovi u ponudi mogu naći tokom cele godine. I posle iznošenja iz skladišta, oni sadrže najvažnije sastojke i mogu sa uspehom da zamene južno voće u toku cele zime.
    

                                                        Berba ne sme ni da urani, ni da zakasni    
U našim uslovima sezona berbe jabuke traje do kasne jeseni. Od sredine septembra do kraja oktobra sazrevaju tzv. zimske sorte jabuka - “jonatan“, “gloster“, „zlatni delišes“, “ajdared“, “greni smit“, „budimka“, “kolačara“, “šumatovka”, “tetovka”... Jedan od uslova da se sačuva kvalitet jabuke je da se berba obavi na vreme. Prerano ubrani plodovi nemaju aromu tipičnu za sortu, trpkog su ukusa, slabije se čuvaju i podložniji su pojavi fizioloških bolesti. Kada berba zakasni, veliki su gubici u prinosu, jer plodovi opadaju, slabije se čuvaju, a  podložni su i različitim  oboljenjima.
Puna pažnja se mora posvetiti i kvalitetu berbe, koji u velikoj meri zavisi od berača. Stručnjaci smatraju da su momenti odvajanja ploda od grane i njegovog spuštanja u gajbu ili paletu  kritični jer tada najčešće dolazi do mehaničkih oštećenja. Takođe, jabuka obrana bez peteljke ima manju tržišnu vrednost, ali i indirektno utiče na pojavu bolesti na mestu otkidanja peteljke od ploda. Svim sortama (pogotovo „zlatnim delišesom“) potrebno je veoma pažljivo rukovati, jer nastala nagnječenja od pritiska ili ubodi noktiju berača  svrstavaju plodove u nižu klasu.
Najbolje je da se bere po lepom, ali ne i previše toplom vremenu. Odmah posle berbe plodove treba skloniti na neko prohladno mesto, a i dok se prevoze zaštititi ih od sunca i toplote. Ako je jesen kišovita, zimske sorte jabuke treba obrati  nešto ranije - da ne bi došlo do štetnog uticaja prevelike vlažnosti na trajnost plodova.

 

S.Malinović

Oktobar 2018.


Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 558.