Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

IZABRATI OSUNČANE POLOŽAJE

Da bi kasnija ulaganja bila što manja a proizvodnja jeftinija, valja povesti računa o tome kako će se plastenik postaviti, čime pokriti, koji supstrat odabrati

Kraj jeseni i početak zime je vreme kada se prave planovi za podizanje novih plastenika. Pošto ulaganja nisu mala, neophodno je da se prvo sačini detaljan plan. Nije svejedno kako će plastenik biti postavljen, da li u blizini postoji priključak za struju, vodu, koliko je udaljen tvrdi put...     

   Širom sveta koristi se mnogo tipova staklenika i  plastenika, različitih formi, materijala, konstrukcija pokrivki... 

   

           Čelik najizdrživiji - drvo najčešće

 

   Konstrukcija nosi sve sklopove i elemente koji nisu oslonjeni na podlogu, a treba da izdrži i težinu  biljaka koje rastu na potpori. Takođe, neophodno je da je otporna na atmosferske uticaje, pre svega vetar i sneg, ali i  da njena senka bude što manja i da se u toku dana „šeta“, odnosno - ne sme da bude tako izvedena da jedan deo proizvodnog prostora bude stalno ili pretežno osenčen, a drugi osvetljen jer tada će se biljke u istom objektu različito razvijati. Ne sme da  oštećuje pokrivku i druge instalacije. Mora se voditi računa da se lako postavlja i po potrebi brzo demontira, te da je što jeftinija, ali nikako nekvalitetna. 

  Za ramske konstrukcije najčešće se koriste galvanizovane čelične kružne ili profilisane cevi. Pored čelika, koji ima i najveću nosivost, upotrebljavaju se i legure aluminijuma, plastični materijali i drvo.

   Aluminijumske legure su lakše od čelika, ne rđaju, otporne su na hemikalije i nije potrebna dodatna površinska zaštita. U odnosu na čelik, imaju manju nosivost, pa su elementi, koji imaju istu funkciju, deblji i stvaraju veću senku. Pored toga, spajanje zavarivanjem zahteva poseban, skuplji postupak. Uz to, konstrukcije od metala moraju da imaju ugrađenu zaštitu od udara groma, što u startu poskupljuje  proizvodnju. 

   Drvo kao materijal za plastenike koristi se samo za one duge do pet metara, koji su najčešći na malom posedu u brdsko-planinskom području. Ima manju nosivost, te veće dimenzije nosača, koji stvaraju veću senku. Neophodno je da se zaštiti od vlage i hemikalija, i to sredstvom koje nije otrovno i štetno za proizvodnju. Prednost drveta je u tome što se folija za njega lako fiksira ekserima ili klamericama.

 

       Plastični ramovi za manje objekte

 

   Plastični materijali koriste se samo za manje objekte, i obično ih prave sami povrtari, kopiranjem proverenih postojećih rešenja, ili na osnovu nacrta proizvođača elemenata. Ukoliko je upotrebljen odgovarajući materijal, koji je otporan na delovanje  vode i hemikalija, potrebno je da se vodi računa o kompatibilnosti materijala noseće konstrukcije i pokrivke. Jedan od primera loše kompatibilnosti je PE folija i PVC ramska konstrukcija - u tom slučaju se folija brzo razgrađuje.

   U Evropskoj uniji usvojen je standard za gradnju stalnog zaštićenog prostora. Prema njemu, ramska konstrukcija, u pogledu trajnosti, deli se na one od pet, deset i pedeset  godina. Period eksploatacije do pet  godina odnosi se na male i velike tunele, u kojima je podloga zemlja. Zbog nakupljanja biljnih štetočina i bolesti, smatra se da posle pet godina lokacija mora da se menja. Stoga je kod njih poseban zahtev da se lako demontiraju i premeštaju na novu lokaciju.

   Trajnija ramska konstrukcija vezuje se za temelj kod koga, tokom gradnje, posebnu pažnju valja posvetiti priključnim mestima. Pored toga, mora se voditi računa o drugim faktorima. Ukoliko se betonira pod ili traka oko  plastenika, neophodno je da se povede račun o nagibima koji omogućavaju da se odvodi voda ili spreči njen ulazak u unutrašnjost objekta. Važna stavka su mesta na kojima se objekat povezuje na infrastrukturu, pre svega grejanje, vodu i izvor električne energije.

 

S.M.

Decembar 2017.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 548.