Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

IDEALNE ZA DIJETALCE

 Pogodna je za sušenje, pa se može koristiti tokom cele godine

    Lisičarka je jedna od najomiljenijih jestivih pečuraka. Najčešće se nalazi na lišću u četinarskim šumama, naročito ispod stabala smreke i u mešovitim listopadnim šumama. Raste u simbiozi – zajednici s biljnim vrstama karakterističnim za staništa u kojima se javlja.

    - Ova gljiva je levkastog oblika, visine i prečnika šeširića sedam–osam centimetara. Cela je jarkožuta i bez listića. Meso joj je belo, miriše na kajsije, ali je ljutkastog ukusa - kaže Mirjana Pjević, iz beogradske organizacije "Čuvari blaga". - Lako se razlikuje od svojih dvojnika – žute trubače, lažne lisičarke i drugih. Najopasnija je zamena s otrovnom zavodnicom, koja ima listiće, znatno je krupnija i raste u velikom žbunovima na panjevima i listopadnom drveću.

     Kao i većina gljiva, ima skoro 90 procenata vode, ali manje belančevina od vrganja i šampinjona. Sadrži osam esencijalnih aminokiselina, proteine, polisaharide, karoten, provitamin A, vitamine grupe B, D2 i C. Ona je niskokalorična i omiljena među dijetalcima i ljudima koji paze na liniju.  Kao stanarka čistih šuma, bogata je kalijumom, važnim za probavu i srce, ali i kalcijumom, magnezijumom…

    Ona je i lekovita, naglašava naša sagovornica i kaže da se uglavnom  koristi u zemljama Dalekog istoka za lečenje upale očiju, noćnog slepila i suve kože. Poseduje antibakterijska i antivirusna svojstva, čisti organizam, jača imunitet, poboljšava cirkulaciju.   Najnovija istraživanja američkih naučnika pokazuju da ova pečurka zaustavlja razvoj nekih vrsta tumora.

Ukusna je i može se pripremati na razne načine. Odličan je dodtak mesu, plodovima mora, jajima. Od nje se mogu pripremati ukusne čorbe, gulaši, supe… Međutim, ni s njom ne treba preterivati. Stručnjaci ne preporučuju više od dva jela s lisičarkom nedeljno, pošto može biti teška za želudac.

    Pogodna je za sušenje, pa se može koristiti tokom cele godine, kad ih u prirodi nema. Kilogram sušenih dobija se od 12 kilograma svežih lisičarki, koje se pre sušenja iscepkaju na dva ili tri dela. Pre upotrebe  potope se dvadesetak minuta u toplu vodu, a zatim koriste kao sveže.

 

D.Radivojac

Mart 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 551.