Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

GROŽĐE ODREĐUJE KVALITET VINA

U uslovima kada su visoke temperature valja biti obazriv da ne dođe do pregrevanja grožđa u kljuku, ili sanducima, što nije dobro za tok fermentacije, pa i kvalitet budućeg vina   

Grožđe namenjeno proizvodnji vina bere se u fazi tzv. tehnološke, odnosno zrelosti koja za dati tip vina ima najbolji odnos šećera i ukupnih kiselina.  Svaka sorta bere se posebno. Ukoliko u zasadu ima belih, obojenih i muskatnih, po pravilu prvo treba obrati obojene i muskatne sorte. Ukoliko njihova berba kasni a nastupi kišni period, postoji opasnost od pojave sive plesni i gubitka boje i aromatičnih materija.

    Inače, grožđe sa jednog čokota se bere u jednom navratu, sem onog koje je nedovoljno zrelo (greš-jagurida), a to je uglavnom grožđe na zapercima. Probirna berba je namenjena proizvodnji specijalnih vina kada se beru samo zdravi i zreli grozdovi, samo prezreli ili oni čije su bobice napadnute plesnima.

   U zavisnosti od željenog kvaliteta budućeg vina, berba može biti rana, pozna i  specijalna. Na primer, da bi se dobili različiti kvaliteti vina „rajnskog rizlnga“ postoji normalna, pozna i pozna berba sa probirnom, radi izdvajanja suvarka. 

   Veoma je važno da se ovaj posao obavlja po lepom i suvom vremenu. Optimalna temperatura je 20-25 Celzijusovih stepeni. U uslovima kada su visoke temperature valja biti obazriv da ne dođe do pregrevanja grožđa u kljuku, ili sanducima, što nije dobro za tok fermentacije, pa i kvalitet budućeg vina. Izbegava se i berba po kiši i hladnom vremenu, osim ako postoji opasnost od naglog razvoja sive plesni. Najbolje je da ovaj posao počne ujutro, čim prestane rosa, a ako je suviše toplo, prekida se oko podne i nastavlja kada zahladi. Prilikom odsecanja grozdova uz pomoć noževa i makaza vodi se računa da se ne povredi lastar. Stavljaju se u ambalažu bez primesa listova i drugih nečistoća, jer će to dovesti do pogoršanja kvaliteta vina.

 

S.Malinović

Avgust 2017.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 544.