Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

GODŽI BOBICE CRVENI DIJAMANT

Niško naselje 9.maj liči na slična u drugim gradovima, ali je u poslednjih nekoliko godina poznato po porodici Jovanović, koja gaji godži bobice koje se smatraju jednom od pet najlekovitijih biljaka na svetu

Ljubiša Jovanović, po zanimanju  mašinski inženjer, odlučio je da gaji godži bobice kada mu je ova biljka pomogla u borbi protiv raka debelog creva. Sa suprugom i sinovima agronomima voćarstva Nemanjom i Nikolom, proučava i gaji ovu biljku poslednjih pet godina i prodaje i plodove,  i sadnice. Cilj ovog gazdinstva i njihove firme “GODŽI-LJUBA I SINOVI” je da proizvodi i podiže organske plantaže, otkupljuje plod i izgradi mini-fabriku za preradu i brendiranje proizvoda od godžija.

   U njihovom rasadniku i na oglednoj plantaži dobili su 11 varijeteta godžija, a jedini  u Evropi poseduje CRNI GODŽI  (black goji berry) – najlekovitiju i najprofitabilniju biljku današnjice.

     Godži bobice (goji berry – Lycium barbarum) zovu I  crveni dijamant, sveta biljka, vučije bobice (wolfberry), srećne bobice, a nije ni čudno s obzirom na to da je spisak delovanja ove superhrane na ljudski organizam dugačak, a dugovečnost azijskih naroda upravo se njima pripisuje. Potiču iz Kine, postojbina im je Tibet i Himalaji, gde se koriste više od 6.000 godina u tradicionalnoj medicini za održavanje dobrog zdravlja i energije, a najnovija naučna istraživanja potvrđuju njihovu lekovitost. Godži bobice smatraju se voćem s najviše antioksidativnih svojstava.

   Godži raste kao žbunasto drvo i može narasti od dva do tri metra. Potrebno ga je oblikovati rezidbom da bi dobio oblik kišobrana. Plodovi su sočni, narandžastocrvene boje, duguljastog oblika, od 1 do 3 centimetra dužine. Ukus je kiselkastoslatkast. Drevna kineska medicina svrstava ih među vodeće lekove za bolesti cirkulacionog, imunološkog, probavnog i mokraćnog sistema. Ove bobice se smatraju atributom dugog i kvalitetnog života.

 

        Najbogatiji izvor vitamina A

 

    One su vrsta hrane koja sadrži najviše hranljivih sastojaka na planeti. Pored vegetarijanskog oblika proteina bogatog esencijalnim aminokiselinama, godži bobice sadrže petsto puta više vitamina C u odnosu na svoju težinu od narandže. Imaju više od dvadeset oligoelemenata poput gvožđa, bakra, kalcijuma i cinka. Ove bobice su najbogatiji izvor vitamina A i karotenoida, uključujući i beta-karoten (sa većim sadržajem beta-karotena od šargarepe), na svetu. Sadrže 18 aminokiselina od mogućih 20, kao i pet nezasićenih masnih kiselina. Poseduju monosaharide i polisaharide, što im omogućava da efikasno regulišu krvni pritisak. U svom sastavu imaju mineral germanijum, koji je od velike koristi u borbi protiv kancera. Ovaj mineral u kombinaciji sa polisaharidom zaustavlja genetske mutacije koje i dovode do pojave ove opake bolesti.  Sto grama godži bobica sadrži 25.300 ORAC jedinica, dok je poznato da je optimalna dnevna doza od 3.000 do 5.000 ORAC jedinica, potrebnih za adekvatnu antioksidativnu zaštitu ljudskog tkiva i plazme.

 

   Najčešće se koriste za detoksikaciju organizma i regeneraciju tkiva, protiv muške neplodnosti (kao snažan afrodizijak), sprečavaju nastanak virusnih i bakterijskih infekcija, štite jetru i bubrege, dobre su za smirivanje nervoze, pospešuju pamćenje, pomažu u zaštiti od različitih oblika raka, poboljšavaju cirkulaciju, opuštaju krvne žile i dobro deluju protiv povišenog krvnog pritiska, bolesti prostate, koriste se za popravljanje vida, snižavaju nivo holesterola i šećera u krvi, antikancerogeno deluju kod mnogih bolesti, dobre su za otklanjanje bolova u zglobovima i leđima, pozitivno utiču na ten i kvalitet kože.

 

Violeta Nedeljković

dipl.inž. tehnologije ishrane

Jun 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 554.