Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

BRUSNICA - ANTIBIOTIK IZ PRIRODE

Preporučuje se da se sadi više sorti i tako produži sezona berbe i smanji rizik vezan za monosortne zasade

Na našim tržnicama sve češće se može naći i neobično  i malo poznato voće. Jedno od njih je brusnica, koju često nazivaju prirodnim antibiotikom. Sve je popularnija i traženija, a nisu retki slučajevi da se gaji i u našim uslovima.

   Kako se sadi

   Brusnica zahteva odgovarajuću kiselost zemljišta. Optimalna pH vrednost je 3 do 6 (idealno je 4 do 5,5). Ukoliko ova vrednost nije u navedenim granicama treba iskopati jamu duboku najmanje 20, a najviše 35 centimetara i u nju staviti treset(humus). Treset se delimično (15–20 odsto) može pomešati s piljevinom četinara ili drugog drveta, ili s običnim peskom. Sa zemljom iz saksije, biljka se ubacuje u zemlju, ali tako da ne pritisne treset oko sebe, da bi koren mogao da diše. Svake jeseni ili svakog proleća oko sadnica se dodaje po malo treseta pH vrednosti od 3 do 6, tako da on ne dodiruje stablo, već se pospe u krugu oko biljke.

   Prilikom pripreme zemljišta potrebno je dodati sumpor u prahu i uneti ga u podlogu. Takođe, nekoliko dana pred sadnju započinje se s primenom mineralnog đubriva u gornjem sloju peska, na dubinu 5-7 centimetara. Dodaju se urea (100 g/100 m2) ili NPK đubrivo(10:20:20, 12:24:12 ili 14:14:14) u količini od 100 grama na sto kvadratnih metara). Prihrana azotnim đubrivom (urea ili kompleksno mineralno đubrivo sa naglašenim sadržajem azota) se posle sadnje izvodi na svake dve nedelje tokom vegetacije(5-10 g/100 m2).

      Pravilno posađena i negovana brusnica može godinama da rađa. Preporučuje se da se sadi više sorti i tako produži sezona berbe i smanji rizik vezan za monosortne zasade. Istraživanja su pokazala da je maksimalno rastojanje sadnje između biljaka oko 50 centimetara (četiri biljke po kvadratnom metru). Ukoliko je razmak 33 centimetra (šest biljaka po kvadratnom metru), uz adekvatno navodnjavanje i dugu sezonu vegetacije, tokom prve godine biljke će se brzo razvijati, uz mogućnost donošenja prvog roda već u drugoj godini. Manji razmaci od 30 centimetara u redu smatraju se prevelikom investicijom za naše uslove.

  Da bi se optimalno iskoristile prednosti sezone vegetacije, u našim ekološkim uslovima najbolje je da se sadi u aprilu pa sve do sredine maja. Kada se sadnice rasporede u leje i posade, neophodno ih je navodnjavati (orošavati). Ova mera se ponavlja nekoliko puta dnevno, posebno u uslovima kada su velike vrućine. Na višoj temperaturi ili kad duvaju suvi vetrovi, prskanjem treba rashladiti biljke i nadoknaditi gubitak vlage. Brusnica ima plitak koren, koji se brzo suši, tako da nedostatsk vode i vlage utiče na rast i prinos, čak i u narednim sezonama.

 

S. Malinović

Decembar 2017.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 548.