Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

"BOŽANSKA" NAMIRNICA

Orašasti plodovi su neverovatan izvor visokovrednih nutritivnih sastojaka i neizostavan deo ishrane prema preporukama nutricionista

Latinsko ime Juglans regia potiče od Jovis glans - Jupiterov žir, a regia - kraljevski dvor, što pokazuje koliko je orah bio cenjen. Nije ni čudo da su ga nazivali i ”kraljevskim”, a poslovica kaže: ”U kameno doba, dok je čovek jeo žireve, bogovi su jeli orahe”. Kao namirnica u ishrani koristio se od samog stvaranja sveta. Biblija je već u samom svom uvodnom poglavlju orašaste plodove stavila uz žitarice i voće. Ruski naučnik Mičurin nazvao ga je ”kombinatom”, jer od njega može da se upotrebi sve - lišće, pupoljci, mladi orasi, ljuska mladih oraha, zreli plodovi i drvo. Poreklom je iz Azije, gde i danas na podnožjima Himalaja postoje njegove šume. U Evropu su ga preneli rimski legionari.

Drvo mu je listopadno, razgranate i zaobljene krošnje. Narasta i do 25 metara, sa šiljastim listovima od 20 do 90 centimetara. Kora mladih stabala je glatka i tamnosiva, a starenjem postaje uzdužno ispucala i svetlija. Cvetovi su sitni i neugledni. Cvetaju pre listanja, u aprilu i maju, a plodovi sazrevaju u oktobru. Plod je okrugla koštunica, obmotana zelenim, sočnim i trpkim omotačem. Kada sazri, mesnati omotač se suši i puca, a plodovi ispadaju iz njega. Unutar drvenaste ljuske nalazi se jezgro ploda (semenka), koje sadrži velike smežurane jestive supke.

 

Energetska i nutritivna vrednost

Sto grama oraha ima 654 kcal. Od toga je 65 odsto masti, 15 odsto proteina i 13,7 odsto ugljenih hidrata.

Od minerala sadrži kalcijum (98 miligrama), gvožđe (3 mg), magnezijum (158 mg), fosfor (346 mg), cink (3 mg), bakar (1,6 mg), mangan (3,4 mg) i selen (5 mikrograma).

Od vitamina sadrži tiamin (0,3 mg), riboflavin (0,15 mg), niacin (1,1 mg), folne kiseline (59 µg), vitamin E (23 mg) i vitamin K (2,7 µg).

Ima izrazito visok udeo masti, od kojih su 72 odsto polinezasićene, a 14 odsto mononezasićene. Od fitonutrijenata ima 72 mg fitosterola i 64 mg beta-sitosterola.

 

Štiti krvne sudove

Orah sadrži znatan udeo specifičnih fitonutrijenata – čak 90 odsto njih se nalazi u tankoj ovojnici na površini jezgra i daju mu blago gorak okus. Blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem. Snižava nivo lošeg holesterola (LDL), ukupnog holesterola i povećava udeo vitamina E. Pojačava tonus krvnih sudova, smanjuje mogućnost nakupljanja krvnih pločica i smanjuje rizik od upala.

Istraživanja pokazuju i njegovo značajno antikancerogeno delovanje -  antioksidanti smanjuju hronični oksidativni stres (tj. stvaranje slobodnih radikala) i upale. Podstiče gubitak telesne težine, ali ipak bi trebalo imati u vidu da je izuzetno kaloričan i da njegov unos mora da se prilagodi uravnoteženoj ishrani. Vitamin E u orahu je u ređem istraženom gama obliku, koji učestvuje u vrlo specifičnim metaboličkim procesima. Poseduje i učinkovit oblik hormona melatonina koji je značajan u regulisanju nesanice.

 

M.Volčević

Septembar 2017.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 545.