Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

BEZBEDNOST HRANE NA VIŠEM NIVOU

Zahvaljujući novom udruženom informacionom sistemu za upravljanje i kontrolu bezbednosti hrane, razvijenom uz podršku Evropske unije, građani mogu da budu sigurniji u ispravnost hrane za ljudsku i životinjsku upotrebu

Projekat, koji je sproveden za potrebe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ujedinio je informacione sisteme službi koje su zadužene za to da hrana biljnog i životinjskog porekla i hrana za životinje u Srbiji bude bezbedna i propisanog kvaliteta.

- Vođeni poznatim konceptom EU u oblasti poljoprivrede "od njive do trpeze", koji podrazumeva kontrolu svih faza proizvodnje, prerade, prevoza, skladištenja i pripreme hrane, razvili smo sistem koji služi boljoj internoj i intersektorskoj komunikaciji, što direktno utiče na to da građani budu sigurniji u bezbednost i kvalitet hrane – rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović prilikom otvaranja Nacionalne konferencije krajem prošle godine.

Ističući važnost ovog složenog pitanja, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar rekla je da je novi sistem usklađen s načelima EU, čime je Srbija za korak bliža ispunjavanju kriterijuma za pridruživanje, postavljenim u Poglavlju 12 koje obuhvata bezbednost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku.

- Evropska unija podržala je ovaj projekat sa 1.300.000, a sa resornim Ministarstvom smo se dogovorili za dodatnih 300.000 evra, za nabavku opreme, da bismo osigurali dugoročnu održivost razvijenog informacionog sistema -  naglasila je Norčič Štamcar.

Na Nacionalnoj konferenciji, organizovanoj povodom uspešne realizacije projekta, predstavljeni su rezultati dvogodišnjeg rada međunarodnih stručnjaka iz konzorcijuma koji predvodi KPMG i domaćih stručnjaka iz Instituta ”Mihajlo Pupin”.

Dizajniran je jedinstven sistem novih softverskih rešenja i unapređene su postojeće aplikacije Uprave za veterinu, Uprave za zaštitu bilja i Sektora poljoprivredne inspekcije sa novim sistemom. Integracijom ovih sistema pojednostavljena je komunikacija svih podataka relevantnih za složenu oblast bezbednosti hrane. Još važnije, prediktivnom analitikom omogućena je prevencija neželjenih situacija, kao što je npr. suspenzija zaraznih bolesti i drugih pojava koje direktno utiču na bezbednu proizvodnju i promet hrane.

S obzirom na to da je informisanost građana sve bolja, a propisi u bezbednosti hrane na evropskom i svetskom nivou sve rigorozniji, ovaj sistem omogućava da se oblast bezbednosti hrane sveobuhvatno prati i pravovremeno interveniše. Za građane je važno i to da ovaj sistem ima i svoju internet prezentaciju - itcm.minpolj.gov.rs, na kojoj je moguće pronaći značajne podatke koji se odnose na sve registre, od poljoprivrednih gazdinstava do maloprodajnih objekata. Nivo dostupnosti informacija usklađen je sa zakonskim procedurama i potrebama Ministarstva.

Tokom trajanja procesa uvođenja novog integrisanog informacionog sistema, povećan je nivo opšteg znanja, informisanosti i osposobljenosti zaposlenih u Ministarstvu kroz niz obuka održanih radi poboljšanja stručnosti, a obezbeđena je i podrška za naredne dve godine.

 

M.Volčević

Mart 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 551.