Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

ŠTA KO PIJE: LIKERI, KORDIJALI I BITERI

I likeri i kordijali i biteri koriste se kao dodaci raznim koktelima, hladnim i toplim napicima, te i tzv. šuterima

U Evropi, likeri imaju tradiciju serviranja posle večere, uz opuštanje i uživanje u njima. Amerikanci pak teže konyumiranju likera pomešanog s drugim pićima i sastojcima. Ovo piće datira iz daleke prošlosti, a prvenstveno se koristilo kao lekoviti eliksir za ”lečenje” različitih bolesti. Proizvode se u mnogim zemljama u svetu, a skoro svi su vrlo koncentrovanog ukusa i mirisa.

Kordijali se proizvode mešanjem (dodavanjem) ili redestilacijom (potapanjem) neutralnih alkohola zajedno s voćem, cvetovima, biljkama, začinima, semenkama, korenjem, mladicama i sokovima. Dok se u slučaju redestilacije, voće i mladice dodaju u brendi da odstoje šest do osam meseci, prilikom dodavanja alkohol se direktno meša sa svežim sokom iz izlomljenog voća. Većina kordijala je blaga, obojena i vrlo koncentrovana, te sadrže najmanje 2,5 odsto šećera.

Biteri su vrlo koncentrovana pića koja se koriste kao dodatak ukusa i mirisa u koktelima. Proizvode se od korenja, bobica, biljaka i drugih delova koji se ostavljaju u alkoholu radi dozrevanja. Poznatiji brendovi su: ”Angostura Bitters”, ”Abbott's Aged Bitters”, koji se proizvodi u Baltimoru (Merilend, SAD) od 1865. godine, ”Peychaud's Bitters” (Nju Orleans) i ”Orange Bitters”, proizveden u Engleskoj od španskih pomorandži.

I likeri i kordijali i biteri koriste se kao dodaci raznim koktelima, hladnim i toplim napicima, te i tzv. šuterima (eng. shooters).

U poznatije svetske likere, kordijale i bitere spadaju:

Amaretto” – liker, pravi se od koštice kajsije, uz dodatak badema. Počeci proizvodnje datiraju iz daleke 1525.

Amer Picon” - francuski biter, aperitiv napravljen od kinina i mirođije, začinjen pomorandžom.

Anisette” - liker s dodatkom semenki anisa.

Angostura Bitters” - dodatak koktelima, poreklom s Trinidada. Izrazito je koncentrovanog ukusa, a pravi se od korena gorčice, raznih biljaka i bobica. Sadrži 45 odsto alkohola. Godine 1824. prvu formulu napravio je Johan Sigert, glavni lekar u vojsci velikog osloboditelja Južne Amerike Simona Bolivara. Stožer doktora Sigerta bio je u luci grada Angostura (današnji Suidad Bolivar), u Venecueli. Eksperimentisao je četiri godine da bi pronašao formulu za piće koje poboljšava apetit i opšte zdravstveno stanje njegovih vojnika. Nedugo posle toga, fama o Angostura biterima vrlo brzo se proširila celim svetom.

Najčešća zabluda je mišljenje da Angostura biteri sadrže koru istoimenog drveta. Iako pravu formulu trenutno zna samo petoro ljudi, svojevremeno ju je porodica doktora Sigerta čuvala kao jednu od najvećih tajni u istoriji. Vremenom je mastilo kojim je zapisana receptura na komadu papira počelo da bledi. Papir je bio sklonjen u trezor banke Barkli, u Njujorku. S tajnog mesta na ostrvu Trinidad, gde se i danas proizvodi ”Angostura Bitter”, jedina preostala kopija recepture ugledala je svetlost dana. Iza zatvorenih vrata, receptura je brižno prenesena na novi komad papira, koji je izrezan na četiri dela, te zapečaćen voskom u odvojene omote. Svaki od tih omota je posebno i odvojeno poslat preporučenom pošiljkom u Njujork. Svaka četvrtina poslata je tek nakon što je potvrđen dolazak one ispred nje. I danas se čuvaju u trezoru, neotvorene.

 

M.Volčević

Avgust 2017.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 544.