Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

ŠTA KO PIJE? BRENDI

Koncentrovana alkoholna pića bila su poznata još u staroj Grčkoj i Rimu, a njihova istorija ide unazad i do drevnog Vavilona

Skraćeno od brandywine, originalno od holandskog brandewijn, brendi je opšti naziv za destilovano vino, koje sadrži 40 do 60 odsto etil-alkohola. Ovo žestoko piće može da se napravi i od muljanog grožđa ili fermentisanog voćnog soka. Ako nije naglašeno, podrazumeva se da je napravljen od vina. Uobičajeno je da se konzumira kao digestiv. Brendi od vina često se ostavlja da stari, dok se drugi tipovi konzumiraju ”mladi”.

Poreklo nije jasno i vezano je za razvoj destilacije. Koncentrovana alkoholna pića bila su poznata još u staroj Grčkoj i Rimu, a njihova istorija ide unazad i do drevnog Vavilona. Brendi kakav danas znamo pojavio se u 12, a popularnost je stekao u 14. veku.

U početku, vino je destilisano zbog čuvanja i lakšeg transporta. Postoje mišljenja da se destilisalo zato što je porez bio manji - plaćalo se po zapremini. Namera je bila da se voda koju je destilacija oduzela, vrati malo pre konzumiranja. Otkriveno je da je posle odležavanja u drvenim sudovima, dobijeni proizvod bolji od originalnog destilata. Proces destilacije ne uklanja samo vodu, već dovodi do stvaranja i razgradnje većeg broja aromatičnih jedinjenja, što iz osnova menja sastav destilata. Zbog toga brendi koji nije odležavao, kada se razredi vodom do one jačine koju je vino imalo pre destilacije, nema ukus kao prvobitno vino.

Vrste

Brendi od grožđa je ono na šta se misli kada se kaže samo brendi. Proizvodi se destilacijom fermentisanog soka od grožđa. Postoje četiri glavne podvrste:

  • konjak - proizvod dvostruke destilacije u kazanima i potiče iz regiona Konjak u Francuskoj. Popularni brendovi su ”Hine”, ”Martell”, ”Remy Martin”, ”Hennessy”, ”Ragnaud-Sabourin”, ”Delamain” i ”Courvoisier”.
  • armanjak - pravi se od grožđa iz regiona Armanjak u jugozapadnoj Francuskoj. Ova oblast osobena je po tome što nudi kvalitetne berbe. Proizvodi se jednom neprekidnom destilacijom u bakarnim kazanima i starenjem u hrastovim buradima iz Gaskonje ili Limuzina. Važi za prvo destilovano jako piće u Francuskoj. Popularni brendovi su ”Darroze”, ”Baron de Sigognac”, ”Larressingle”, ”Delord”, ”Laubade”, ”Gélas” i ”Janneau”.

Proizvodi se i u drugim zemljama - u Portugaliji ga zovu aguardente (voda koja gori), Španiji (jedino ”Brandy de Jerez” ima zaštićeno poreklo), Meksiku, Nemačkoj i Južnoj Africi. Južnoafrički brendiji od grožđa se, prema njihovom zakonu, proizvode tehnologijom koja je skoro identična onoj u francuskom Konjaku, upotrebom dvostruke destilacije u bakarnim kazanima i starenjem u hrastovim buradima najmanje tri godine. Zbog toga su vrlo visokog kvaliteta, a ipak, često su potcenjeni. Američki brendi od grožđa uglavnom se proizvodi u Kaliforniji. Evropska unija pokušava zakonski da uvede konjak kao ekskluzivno ime za brendi koji je proizveden i destilovan u oblasti Konjak u Francuskoj i Armanjak iz oblasti Gaskonja, gde se koriste tradicionalne tehnike.

Brendi se najbolje konzumira iz čaše u obliku cveta lale, tzv. snifter. Lagano se zagreva držanjem između dlanova, ili svećom. Međutim, ovakvo zagrevanje izaziva alkoholna isparenja, što može da nadjača aromu. Kao i viski i crveno vino, ima najbolji miris i ukus na temperaturi od oko 16 Celzijusovih stepeni, što znači da bi ga u većini domova trebalo malo rashladiti, da bi se u njemu maksimalno uživalo. Alkohol postaje ređi kada se greje (ali i viskozniji kada se hladi), doprinoseći punijem i nežnijem ukusu.

Brendi od komine proizvodi se od fermentisane pulpe grožđa, semenki i stabljike koji ostaju posle presovanja. Primeri su italijanska grappa i francuski marc.

Voćni brendi destiluje se od drugog voća. Najčešće se koriste jabuka, šljiva, breskva, višnja, malina, borovnica, kajsija i kruška. Uglavnom je čist (proziran) i pije se dobro rashlađen. ”Calvados” je brendi od jabuka iz jedne francuske oblasti u Donjoj Normandiji - jabuka se presuje u sok koji fermentira s kvascem i dvostruko se destiluje. ”Cherry Brandy” i ”Kirschwasser” su napravljeni od trešanja. ”Heering Cherry Liqeur”, poznat još i kao ”Peter Heering” ili ”Cherry Heering”, verovatno je najpoznatiji brendi iz Danske, koji se proizvodi još od 1818. godine. Trešnje se presuju, mošt sazreva u hrastovim buradima i onda se sprovodi kupaža u liker. Palinka je voćni brendi iz Mađarske. Pravi se od bilo koje vrste voća, najčešće šljiva, kajsija, grožđa, krušaka i trešnje. Manje poznati tipovi su od jabuke i breskve, čak i oraha. Mešana palinka je takođe popularna. ”Cuika” je bistri rumunski brendi koji se uglavnom pravi od šljiva, jabuka, krušaka, kajsija, duda, bresaka, dunja ili mešavine. Druga imena za ovo piće su turt, tura, horinca… Kao proizvođači vina, Rumunija i Moldavija proizvode i brendije u stilu konjaka i zovu ih vinars ili divin.

 

M.Volčević

Septembar 2017.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 545.