Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

ČUDOTVORNA IMELA

U narodnoj medicini upotrebljava se za snižavanje krvnog pritiska, protiv zakrečenja krvnih sudova, vrtoglavice i grčeva

Ovaj mali, okrugli zimzeleni grm (Viscum album) raste kao poluparazit na drveću. Rasprostranjen je u centralnoj Evropi, severozapadnoj i severoistočoj Aziji. Štetnost (parazitiranje) se svodi na uzimanje vode iz domaćina, dok je sama biljka sposobna za proces fotosinteze. Pomoću sitnih korenova širi se po listopadnom drveću, jelama, borovima i voćkama. Najlakše se primeti tokom zime, jer ostaje zelena tokom cele godine. Grana se račvasto. Kožasti zelenožuti listovi obrnuto su jajasti, naspramno smešteni, po obodu celi i imaju od tri do pet nerava. Stabljika je zelenožuta, drvenasta, obla i grana se dihotomski. Na mestima gde se grane račvaju razvijaju se mali i jedva primetni zeleni cvetovi. Semenke su lepljive zbog soka koji se nalazi u bobicama, a one se pomoću njega održavaju na drvetu umesto da padaju na tlo.

Ova veličanstvena biljka cveta na samom početku proleća, a plodovi sazrevaju u zimu ili početkom sledeće godine. Plod je otrovan - koriste se listovi i tanke drške, i to u periodu od oktobra do decembra i od marta do aprila, jer u ostalim mesecima nema lekovita svojstva.

Leči srce

Kao lekoviti deo biljke koristi se osušen cvet s listom, koji sadrži lektine, proteine, polipeptide, fenilpropane, lignane, flavonoide, biogene amine i polisaharide, zelenu smolu, etarsko i masno ulje, gumu, vosak, flavonske heterozide i dr.

Stručno pripremljena, najdragoceniji je regulator krvnog pritiska, rada srca, cirkulacije, metabolizma i hormonalnih poremećaja. Smatra se prirodnim lekom protiv glavobolja, vrtoglavica, grčeva, teskobe, srčanih smetnji, napada angine pektoris, arterioskleroze, zamora, straha, gubitka volje itd. Ima diuretičko delovanje - pospešuje mokrenje i veoma je korisna u slučajevima zadržavanja mokraće, reume, mokraćnih kamenaca, bubrežnih tegoba i sl. Kao i u prošlosti, i danas se koristi protiv epilepsije, histerije, hroničnih grčeva, astme, spoljašnjeg i unutrašnjeg krvarenja.

Delotvorna je i u slučajevima degenerativnih upalnih bolesti zglobova, skleroze i klimakteričnih tegoba. Čisti krv, podstiče rad gušterače, pomaže u slučajevima nesanice i šumova u ušima. Pospešuje rad čitavog limfnog sistema u organizmu i tako pomaže razmenu materija. Nekada se koristila u lečenju tumora, a u današnje vreme upotrebljava se kao lek koji štiti od raka i deluje antikancerogeno.

Na tržištu postoji u vidu raznih preparata, sama ili ili u zajednici s drugim lekovima sličnog dejstva (čaj).

 

M.Volčević

Decembar 2017.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 548.