Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

ČIŠĆENJE, ĐUBRENJE, PREKOPAVANJE...

Bašte treba proleće da dočekaju čiste, da bi već tokom prvih lepih dana iduće godine mogle da se seju vrste koje podnose niže temperature

Niže temperature u oktobru prekinule su vegetaciju preostalog letnjeg povrća, koje je već početkom novembra potpuno suvo, te ga valja počupati i izneti iz bašte. To su prvenstveno paradajz i paprika, korenovi kupusnjača, a oko leja ima i mnogo listova  paštrnaka, šargarepe, cvekle i drugog povađenog povrća. Kada su u blizini i voćke, nakupi se i mnogo njihovog opalog lišća. Sve to valja sakupiti. Ako su biljke bile zrdave, ostaci se odlažu u kompostarnik, a one makar i malo obolele odnose se u kontejner ili spaljuju.
U zemljište, očišćeno od biljnih ostataka, prvo se unese đubrivo. Najbolje je da se kombinuje organsko i mineralno. Gde ne postoji mogućnost da se nabavi stajnjak, valja ga zameniti kompostom.

 

Stajnjak svake treće, kompost svake godine

 

Na velikom posedu organska đubriva se unose obično svake treće godine, s tim da se njiva podeli na tri dela,  pa se svake jeseni đubri po trećina. Tako bi trebalo da se radi i u  bašti, ali često to nije  izvodljivo, pogotovo  kada nedostaje stajnjaka, pa je izvor humusa kompost kojeg nema uvek dovoljno. Tada, on može  da se rastura svake  jeseni, a đubri se čitava površina. Nije preporučljivo da se unosi u pojedinačne leje ili kućice. Tako se štedi na đubrivu ali u zemljištu su hranljivi elementi neravnomerno raspoređeni.
Kada se organsko đubrivo unosi u trećinu bašte, tada se prvo napravi plan setve, odnosno sadnje, pa se ono unese u deo na kojem će se gajiti vrste koje dobro reaguju na stajnjak, poput paprike, paradajza, plavog patlidžana, kupusnjača, krastavaca, dinja, lubenica, praziluka i celera. Od mineralnih, u jesen se najčešće unose kompleksna NPK ili samo PK đubriva. Za jedan ar potrebno je tri do pet kilograma.

 

Otvorena brazda čeka proleće

 

Fino nađubreno zemljište se prekopa ašovom ili uzore i ostavi da u takozvanoj otvorenoj brazdi dočeka proleće. U takvom zemljištu će se preko zime nakupiti više vlage nego  u onom koje se odmah podrlja ili izsetvospremači.
Tokom prekopavanja treba pažljivije pregledati slojeve zemlje koji se prevrću. Najbolje je da se u baštu ponese teglica sa poklopcem koja može stati u džep. U nju se sakupljaju svi insekti koji se uoče u zemljištu. Posle oranja sadržaj teglice se istrese u neku staru tacnu i napravi inventar.

 

S.Mujanović

Novembar 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 559.