Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

ĆURANOV REP ČUVA ZDRAVLJE

Ova nejestiva pečurka u buketima obrasta panjeve, a koristi se za pripremanje čajeva i napitaka

Među  brojnim pečurkama interesantnog oblika i šarenila boja koje rastu u našim šumama izdvaja se ćuranov rep (Trametes versicolor).  U buketima obrasta panjeve ili staro i mrtvo listopadno drveće. Može se videti u raznim nijansama plave, sive, smeđe i crvenkastosmeđe boje, koje su složene u koncentrične krugove slične repu ćurana, po čemu je ova pečurka i dobila ime. U Japanu je poznata kao "kavaratake" ili "rečna obala", a u Kini kao"jin ši", odnosno "oblak - gljiva".

    Ćuranov rep spade u grupu čvrstih gljiva poliporusa, za razliku od šitake  koja ima meko plodonosno telo, ukusno u raznim jelima. To nam je potvrdila Jelena Pantović, sa Agronomskog fakulteta u Čačku,  i naglasila da su u istoj grupi  ganoderma, trud i slične pečurke, ali je ćuranov rep mnogo nežniji. - Od davnina se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Brojna novija istraživanja, pre svega u Japanu i Kini, potvrdila su da ova gljiva lekovitih svojstava pojačava imunitet, te  da može da se primenjuje u lečenju nekih vrsta kancera - kaže naša  sagovornica  i naglašava da raste i u našim šumama, ali  se nedovoljno koristi. Međutim, broj obolelih od kancera je u stalnom porastu, a često dolazi i do pada imuniteta, pa se očekuju novi rezultati o  delotvornosti ćuranovog repa u prevenciji i lečenju i drugih bolesti.

     Hemijski sastav i lekovita svojstva ove pečurke ispitivali su naučnici i u Sjedinjenim Američkim Državama, i ustanovili da sadrži ergosterol, fungisterol, triterpenoide, polisaharide… Sprečava razvoj tumora i deluje na rad jetre i slezine, pre svega kada se koristi u preventivne svrhe, a antibakterijska svojstva ćuranovog repa ogledaju se u produženom delovanju antibiotika.

  Polisaharid PSK dobijen specijalnim postupkom iz micelije, deluje na tumore kada se primenjuje s drugim lekovima, uključujući tradicionalnu hemioterapiju i radioterapiju, pa znatno produžava život pacijenata. Suzbija viruse i podstiče stvaranje interferona u organizmu.

    Ćuranov rep preporučuje ne samo tradicionalna, već i zvanična medicina u Kini, Japanu, Meksiku, Kanadi, SAD… U ovim zemljama postoje injekcije koje se direktno ubrizgavaju u tumor, a koriste se i kapsule ili ekstrakti.

   Deluje i na niz bakterija, a između ostalih, protiv Echerichia coli i Listeria monocytogenes, zatim na kvasce iz roda Candida.

     Veoma su  značajna i antimikrobna svojstva ćuranovog repa s obzirom na to da neke bakterije vremenom postaju rezistentne na antibiotike. Lek dobijen iz ove gljive zaustavlja HIV infekciju. Beta-glukani prisutni u plodonosnom telu ćuranovog repa ispoljavaju antitumorna, antivirusna, antibakterijska, antioksidantna i imunomodulatorska svojstva, dok ergosterol, odnosno provitamin D, deluje antiinflamatorno na gornje disajne puteve, urinarni i digestivni trakt. Razne druge aktivne supstance koje se nalaze u plodonosnom telu i miceliji ove gljive takođe imaju blagotvorno dejstvo protiv mnogih drugih tegoba i bolesti kao što su, između ostalih, dijabetes, povišene masnoće u krvi... Jelena Pantović napominje da se preparati pripremljeni od ćuranovog repa primenjuju  u slučaju reumatizma, gripa, herpesa, pošto aktiviraju ćelijsku odbranu i pospešuju proizvodnju limfocita, monocita, makrofaga, ćelija koštane srži i ćelija koje ubijaju kancerogene.

   Kod nas se ćuranov rep koristi za pripremanje čajeva i lekovitih napitaka. Sakupljene gljive mogu se sušiti u rerni na nižoj temperaturi,u  dehidratoru ili  sušari. Pošto ih napadaju razni insekti, pre sušenja treba ih držati 24 časa u zamrzivaču. Dobro su osušene kad im listići pucaju. Tada se usitne i čuvaju u staklenim teglama, na suvom i tamnom mestu.

 

D.Radivojac

Decembar 2017.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 548.