Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

ZAŠTITA PLASTENIKA OD PREGREVANJA

U praksi su se odlično pokazale mreže za senčenje, koje su i dobra zaštita od grada

Iako su plastenici namenjeni prvenstveno za ranu proizvodnju povrća, često biljke u njima ostaju sve do jeseni. U najtoplijem delu godine svakodnevne visoke letnje temperature dovode do pregrevanja biljaka i pojave ožegotina na listovima i plodovima. Neretko, plodovi su puni crnih fleka, a ukoliko vreli dani potraju a plastenici se ne zaštite bilo čime, proizvodnja može u potpunosti da propadne.

   U biljkama koje se u takvim uslovima održe, proces biosinteze u kojem se od prostih materija izgrađuju složene, usporava se, a razgradnja složenih materija se povećava, čime se smanjuje produktivnost biljke, odnosno rentabilnost proizvodnje.

            Krečenje – zaštita za jednu sezonu

   Neki povrtari ovaj problem rešavaju tako što spoljni zid zaštićenog prostora prskaju vodom. Međutim, ova mera zaštite ne daje zadovoljavajuće rezultate, pre svega zbog velike potrošnje vode i zadržavanja kalcijum-karbonata na foliji, što dovodi do nejednakog prelamanja svetlosti. Da bi se obezbedilo bolje prijanjanje kreča za foliju najčešće mu se dodaju cement, mleko, ulje. U ovu svrhu može da se koristi i razređena glinovita zemlja:  200-300 g gline rastvori se u 10 litara  vode, dobro promeša dok se sve ne rastvori, procedi i prskalicom nanosi na krov plastenika. Primena je jednostavna, ali materijal nije najpogodniji - folija može da se zagadi i ošteti.

   Jedno od rešenja ovog problema je korišćenje specifične boje koja se može naneti ručnom prskalicom na foliju ili staklo. Sve boje namenjene za ovaj posao ekološki su prihvatljive, postojane na visokim temperaturama i lako se mogu ukloniti. Poslednjih godina najviše je u upotrebi takozvani ReduHeat sistem farbi. On propušta visok procenat svetlosti, a reflektuje toplotno zračenje. Može se koristiti u različitim razblaživanjima, nanositi u više navrata, otporan je na habanje, a uklanja se odgovarajućim preparatom - ReduClean-om.                                                               

   Međutim, i ovaj vid zaštite ima mane. Sloj boje koja se nanosi mora biti ujednačen, što se teško postiže, zaštita nije trajna, i mora se obnavljati svake sezone.

 

S.M.

Juli 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 555.