Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

VREME ORAHA

U kombinaciji sa medom, orah je izuzetan prirodni lek jer organizmu obezbeđuje sve neophodne vitamine, minerale, belančevine, masti, ugljene hidrate

Berba počinje kada zeleni omotač na plodu omekša i pukne, a pregrada koja deli jezgro dobije smeđu boju. - Preporučuje se korišćenje dužih motki sa dvostrukom  metalnom kukom obavijenom tkaninom koja će ublažiti udare i smanjiti povrede na kori grana. – Kako se suše i čuvaju plodovi. – Juglon iz mladih plodova i kore oraha daje značajne efekte u borbi protiv malignih ćelija    

U našim uslovima orah počinje da sazreva s prvim jesenjim danima. Vreme berbe ključno je za kasnije čuvanje i trajanje  plodova. Ako se porani, imaju manje jezgro, manji sadržaj ulja i lošiji ukus. Kada se zakasni, ljuske i jezgra potamne, naročito kišnih jeseni, u jezgru se može razviti  plesan, a prinose umanjuju ptice, veverice i insekti.
Orah se bere kada zeleni omotač na plodu omekša i pukne. Zrelost jezgra se može  prepoznati po smeđoj boji pregrade  između dveju polovina.

Skupljanje plodova
Posle berbe plodove oraha treba prosušiti kako bi se smanjio sadržaj vlage, a tokom čuvanja izbegla pojava buđi. Za ovu namenu mogu poslužiti nadstrešnice koje se prave tako da obezbede  hlad, ali i strujanje vazduha. Na jakom suncu može doći do pucanja plodova po šavovima ili se jezgro užegne od toplote. Da bi sušenje bilo efikasnije i brže  važno je da sloj oraha koji se prosušuje  bude što manji. Takođe, plodovi se moraju češće mešati, a prvog dana dva, tri puta.
Čuvaju se samo dobro prosušeni plodovi oraha. Za ovu namenu mogu da posluže tavani ili neke druge prostorije gde postoji stalno provetravanje. Mogu se pakovati u  vreće retkog tkanja ili razastreti u tanjem sloju po podu. Za čuvanje jezgra odgovaraju tamnija mesta kako ulje ne bi užeglo.
 

S.Malinović

Septembar 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili u elektronskom izdanju broja 557.