Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

TEMA BROJA: RANE SORTE JABUKE

Zbog ranog vremena sazrevanja i veće potražnje za prvim svežim jabukama ove sorte mogu da postignu relativno dobre cene 

Sezona berbe jabuka traje od juna do novembra. U ovom periodu sazrevaju rane ili tzv. letnje sorte. I njihovi plodovi su prava riznica hranljivih materija, specifičnog ukusa i velikih zdrastvenih vrednosti. Takođe, zbog veće potražnje za prvim svežim jabukama mogu da postignu relativno dobre cene na tržištu. 

     Jedna od najranijih letnjih  jabuka je sorta “kloz”. Bere se u drugoj polovini juna. Prepoznaje se po srednje krupnim do krupnim plodovima tanke svetložute pokožice, prekrivene prugastim crvenilom. Zelenožuto i sočno meso je kiselkastoslatkog ukusa i prijatne arome. Plodovi ove sorte neravnomerno dozrevaju,  pa se moraju brati u dva ili tri navrata. Kratko se čuvaju, oko dve nedelje, i ne podnose duži transport. Kada se sa berbom zakasni, plodovi brašnjave.

 

    Krajem juna i početkom jula za berbu pristiže   “starkova najranija”. Ima srednje krupne plodove prelivene jarkim crvenilom. Bledožuto meso je ispod pokožice  blago crveno, srednje čvrsto, sočno, aromatično, slatko  s prijatnim kiselinama. Dobro podnosi rukovanje i prevoz, ali stajanjem brašnjavi.

 

    Prema navodima stručnjaka, jedna od najatraktivnijih sorti koja sazreva krajem druge i početkom treće dekade jula je “diskaveri”. Ima  srednje krupne, pljosnate, lepo obojene plodove odličnog ukusa i dobrih manipulativnih svojstava. Nisu skloni opadanju i dugo zadržavaju čvrstoću i svežinu, zbog čega potrošnja ove sorte traje duže od drugih letnjih sorti. Takođe, počinje rano da rađa, ali daje samo umerene prinose. 

 

    Po atraktivnosti plodova izdvaja se “viliams prajd”, sorta jabuke sa prosečnom masom ploda od 180 grama, a na podlozi M-9 dostižu više od 25O grama. Imaju intenzivnu purpurnu dopunsku boju prekrivenu pepeljkom 90 odsto. Oblik ploda je okruglastospljošten, meso je krem boje, prijatnog  kiselkastoslatkog ukusa, karakteristične arome.    

 

   “Petrovača” je stara sorta jabuke koja sazreva u periodu od početka do sredine jula, oko Petrovdana, po čemu je i dobila ime. Prepoznaje se po sitnim loptastokupastim plodovima tanke i glatke pokožice, koja je u početku bledožuta, a kasnije slamastožuta, sa sunčane strane prošarana rumenilom. Postoje varijeteti - crvena i bela  “petrovača”, koji se razlikuju po veličini ploda i boji pokožice. Meso ploda je belo, dosta sočno, slatko i prijatnog i prepoznatljivog mirisa.

 

S. Malinović

Avgust 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 556.