Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

TAJANSTVENA KOKEDAMA

Negovane na ovaj način, biljke bez saksija   lepo deluju u malim stanovima, a mogu ukrasiti i radni prostor

  Poseban način uzgoja i aranžiranja cveća poreklom iz Japana, nazvan kokedama ( koke - mahovina, a dama - lopta), zainteresovao je mnoge ljubitelje, posebno u zemljama s malim stambenim i radnim prostorom. Kada se naprave ili kupe, traže malo pažnje, ali su  izuzetno efektne i zanimljive. Reč je o “kuglama “ za koje je karakteristično da se gaje bez saksija i oblažu mahovinom.

     U stvari, kokedama  je jedna vrsta bonsaija. Razlikuje se po  tome što je proizašla iz nearai stila negovanog  početkom 17. veka u ovoj dalekoj ostrvskoj zemlji, karakterističnog po vađenju biljaka iz saksije i gajenju isključivo u zemlji. Estetika ovog stila dovodi se do savršenstva upravo uz pomoć kokedame, odnosno od trenutka kada zemlju počne da prekriva zelena mahovina. Baš kao kod klasičnog bonsaija, koren se tako čvrsto odgaja da poprima željenu, u ovom slučaju loptastu formu. Aranžman mora biti samoodrživ, da se biljke nesmetano razvijaju. Može se gajiti na samo desetak kvadratnih centimetara kao stojeća, položena ili viseća kokedama. Nabavljaju se u specijalizovanim prodavnicama cveća, ali se mogu i napraviti, pri čemu dolazi do izražaja kreacija svakog pojedinca.

    Za pravljenje kokedame potreban je supstrat koji se satoji od treseta, gline i peska u odnosu 60:25:15. Sve se dobro izmeša i  napravi čvrsta lopta.

   Sa biljaka koje  će se gajiti (uglavnom se biraju otporne, visoke 10 do 15 centimetara), treba  otresti zemlju, pa koren staviti u središnji deo lopte i  uvezati debljim kanapom. Obloži se  mokrom mahovinom, koja se kupuje u cvećari.  Može se naćii i u parku ili  šumi, a skida se u što debljem sloju.  "Lopta" se premaže zemljom razmućenom vodom gustine jogura, a zatim se lepi mahovina. Učvrsti se gerber-žicom, svakodnevno prska ustajalom vodom  dok se ne prilagodi i počne da raste,  a zatim se žica pažljivo uklanja.

   Za kokedamu, malu i prelepu, u sobnim uslovima  najpogodnije su afričke ljubičice, ciklame, mini muškatle, paprati, lozice, koralni kaktusi, mini palme, patuljaste forme fikusa…  Međutim, na balkonu  će veoma efektno delovati jagode, patuljasti bor, bršljan, sedumi, ali i čuvarkuće.

   Za uzgoj “kugle od mahovine” najvažnije je zalivanje. U zavisnosti od vrste, mogu se svakodnevno prskati vodom sobne temperature, a  najbolje ih je nekoliko minuta potapati u posudu s vodom, kao orhideje (leti dva puta nedeljno,  zimi ređe), pa ostaviti da se ocede. Neophodno je  popraviti oblik, a zatim  vratiti na mesto,  na  keramički ili drveni podmetač.

 Mogu oplemeniti slobodan zid u sobi ili na terasi.

 

D.Radivojac

Januar 2018.


Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 549.