Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

SVE VEĆI ZNAČAJ BIOMASE

Pojam biomasa odnosi se na živu ili donedavno živu materiju, biljnog ili životinjskog porekla, koja može da se koristi kao gorivo ili za industrijsku proizvodnju

Početkom aprila na stručnom skupu koji je organizovala Delegacija nemačke privrede u Srbiji, rečeno je da je biomasa najveći potencijal Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije, koji još uvek nije dovoljno iskorišćen ili se eksploatiše uz veliko rasipanje energije. Naša zemlja još nije uvela podsticaje za građane koji se opredeljuju za ovakvu vrstu grejanja, a ni biomasa nije počela da se koristi u većoj meri u srpskim toplanama. Ipak, preduzimaju se koraci da se uredi i razvije tržište, poput izrade pravilnika koji će garantovati kvalitet proizvoda od biomase ili uređaja za njeno korišćenje. Nemačka već podržava razvoj tržišta bioenergije u Srbiji kroz poseban razvojni program i povoljne zajmove, dok bi nemački privrednici mogli da ponude znanje i tehnologiju srpskim kolegama, s obzirom na to da ova zemlja prednjači u oblasti obnovljivih izvora energije.

- Najveće mogućnosti Srbije u obnovljivim izvorima energije leže u biomasi, čiji potencijal se procenjuje na 3,4 miliona tona ekvivalenta nafte - rekao je direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji Martin Knap.

On je na skupu koji je organizovan uz podršku nemačkog Ministarstva privrede i energetike rekao da se u Srbiji mnogo koristi drvna biomasa, a manje poljoprivredna biomasa. Podsetio je i da Nemačka kroz DKTI program Nemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ) podržava razvoj tržišta biomase u Srbiji, a od 2014. godine kroz zajmove Nemačke razvojne banke u vrednosti od 102 miliona evra, podstiče uvođenje biomase kao energenta u toplane.

Na skupu su učestvovali stručnjaci iz Srbije i Nemačke, kao i predstavnici pet nemačkih preduzeća, koji su razgovarali s predstavnicima srpskih kompanija i institucija.

- Potencijal za saradnju je izuzetno velik. Nemačka je naš drugi najbitniji spoljnotrgovinski partner, a u ovoj oblasti, saradnja je veoma bitna u prenosu znanja i tehnologija, s obzirom na to da je Nemačka lider u sferi obnovljivih izvora energije - rekao je Danilo Šuput iz Delegacije nemačke privrede u Srbiji, i dodao da je skup organizovan i zbog velikog interesovanja srpskih privrednika.

 

M.Volčević
Avgust 2017.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 544.