Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

SALATE RAZNIH BOJA, ROTKVICE, MLADI LUK...

U aprilu, pijace su pravi rudnici zdravlja, skoro da nema tezge na kojoj nije postavljena izložba prolećnog svežeg zeleniša: salata - zelenih, crvenih, kovrdžavih, ravnih listova, rotkvica - crvenih, belih, okruglih, izduženih, mladog luka sa dugim ili potkresanim perima na kojima se još presijavaju kapljice baštenske rose, spanaća kojeg ima više nego što deci omiljen junak Popaj može da pojede... 

Retko koju domaćicu pogled na tu raskoš ne vrati u detinjstvo, ne dozove miris svežeg hleba rumene, debele kore, tek izvađenog iz furune, mladog sira i otkravljenih čvaraka koje su zimi bake čuvale u masti,  po koje šnite suve slaninice i šunke. A sve to lepo servirano na belom, uštirkanom stolnjaku, na tacnama čije ivice, poput đerdana, krase rotkvice i mladi luk. Po novijim shvatanjima, nije sve bilo baš zdravo, ali deci je jako prijalo. Pa koja baka ili odgovorna majka neće poželeti da svojim unučićima i deci ne stvori ponovo takav "meni za pamćenje"?!
Sve ovo povrće nije samo ukusno. Ono je zdravo i lekovito, mada o tim osobinama malo ko zna. A kada će se jesti nego sada, kada ga ima napretek, svežeg, mladog i mirisnog.
 
Crni luk lečio još stare Egipćane 
 
Osim što poboljšava ukus jelima, crni luk je veoma lekovit. Njegovu lekovitost prvi su pre 5.000 godina otkrili, i na papirusima opisali, Egipćani. Stari Sloveni su ga nazivali "lek za sedam bolesti". Do danas lekovita svojstva nisu umanjena, stvarale su se samo nove selekcije, menjao sistem uzgoja i otkrivana nova svojstva. Naučnici kažu da može da ubije 14 vrsta ćelija raka! 
   
Crni luk je najhranljiviji dok je mlad, dok glavica nije razvijena, ili je sasvim mala. Naročito su korisni mladi  listovi u kojim je smešteno mnogo antioksidanata. Sadrži oko 150 korisnih sastojaka, a karakterističan miris mu daju etarska ulja i organske kiseline - limunska i jabučna. Sadrži mnogo provitamina A, vitamin C, vitamine grupe B, a od minerala kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe. U značajnim količinama ima joda, fosfora i sumpora, a zbog biljnog hormona glukokinina, koji deluje slično insulinu, preporučuje se dijabetičarima.
     
Za one koji "paze" šta jedu, može da bude sastavni deo ukusnog doručka. Bez odmeravanja "sirovina", sitno se iseckaju jedan-dva mlada luka, zajedno sa perima u kojima ima najviše vitamina C, dodaju rotkvice isečene na listiće, krem sir, krompir obaren u ljusci i isečen na kockice, posoli, pobiberi i - doručak je spreman. NJegova uloga se ne smanjuje ni kada se na tezgama pojave prvi paradajz, paprika i domaći krastavci. Štaviše, svi se dobro slažu u salati koja je ukusnija kada se u nju namrvi feta sir i doda koja kap limuna. Tada je prikladna za laku večeru.  
   
Ko nema vremena da svakodnevno ide na pijacu, može da kupi više vezica, opere, umota u vlažnu krpu ili kuhinjski papir, i čuva u frižideru do nedelju dana.   

 

S.Mujanović

April 2019.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 564.