Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

PODBELOM PROTIV BRONHITISA I ASTME

Opran list koji je namazan mašću ili uljem u vidu obloga, ubrzano zaceljuje rane i čireve, koristi se i za ispiranje usta i grla

U našem narodu, ova višegodišnja biljka (Tussilago farfara L.) poznata je i kao kozja brada i konjsko kopito. Pripada porodici Compositae. U kineskoj narodnoj medicini upotrebljava se već hiljadama godina, a poreklom je iz Evroazije. Raste uz potoke, jarke i nasipe uz obale reka, pored železničkih pruga, a u našim krajevima je prilično rasprostranjena. Ima je po celoj Evropi, u srednjoj i Maloj Aziji, severnoj Africi i Severnoj Americi.

Stabljike narastu do 15 centimetara i izbijaju u ranim prolećnim mesecima. Na njima se nalaze ljuspasti listovi, prekriveni mekim dlačicama. Svaki list je u obliku potkovice, s gornje strane zelen, a na naličju srebrnobeli. 

Svojim žutim cvetovima, koji se pojavljuju u rano proleće, podseća na blagotvorni maslačak. Cveta krajem zime i rano u proleće, dok se ne pojave listovi. Na vrhu svake cvetne drške stoji po jedna žuta glavičasta cvast, prijatnog mirisa. Po obodu su cvetovi jezičasti, a u sredini cevasti i imaju venac malja. Listovi se razvijaju tek kada biljka precveta - tada je ona dva puta veća (do 30 cm) nego za vreme cvetanja. Cvet se bere rano u proleće, a list krajem proleća i početkom leta. Mladi listovi su s obe strane maljavi, nagorkog i sluzavog ukusa i bez mirisa. Beru se u proleće, bez drške, oni koji su veličine dlana, čisti i neoštećeni. Ne peru se pre sušenja, već se samo što bolje usitne, da se ne bi izgubila dragocena lekovita svojstva. Od 5 kilograma sirovih dobija se oko 1 kg suvih listova.

Radi veće delotvornosti, biljka se koristi i u kombinacijama s belim slezom, đumbirom, bokvicom i bršljanom.

Poslednjih godina podbel se pokazao kao izvrsno sredstvo za ublažavanje, stišavanje napada i lečenje astme.

Leči respiratorne organe i kožu

Ova biljka je dobar izvor gvožđa, kalijuma, natrijuma i sumpora, kao i vitamina A, B i C, kojih najviše ima u listovima. Svi delovi biljke obiluju sluzima, taninom, inulinom, holinom, galnom, jabučnom i vinskom kiselinom. Cvetovi sadrže fitosterol. Za medicinske svrhe koriste se cvet i listovi, a u pojedinim situacijama i koren.

Više se upotrebljava u narodnoj nego u naučnoj medicini, i to u obliku čaja za ispiranje usta i grla, za obloge i klistiranje. List se u narodu koristi slično listu bokvice – opere se, namaže mašću ili uljem i stavlja na uboje, posekotine, zagnojena i upaljena mesta na telu.

Od davnina se njegov čaj koristio u našoj narodnoj medicini za lečenje kašlja, promuklosti i mnogih drugih bolesti disajnih puteva. Olakšava respiratorne tegobe i neizostavan je sastojak mešavina protiv kašlja, jer omekšava sluz u bronhijama i pomaže izbacivanje šlajma iz pluća, te pomaže u lečenju bronhitisa i zapaljenja plućne maramice. Blagotvorno deluje u slučaju pneumokonioze, tzv. prašine u plućima.

Ima antiupalna, antioksidativna i antibakterijska svojstva. Dokazano je da čisti krv i pospešuje izbacivanje suvišne tečnosti iz tela. Zahvaljujući kombinaciji sluzi i tanina, čaj je dobar lek u slučaju dijareje. Povoljno deluje na zdravlje creva i čir na želucu, te ublažava simptome iritabilnog kolona i ulceroznog kolitisa. Antimikrobna svojstva čine ovu biljku pogodnom i za lečenje upale bešike i drugih infekcija mokraćnog sistema.

Blagotvoran je i prirodan lek za negu i lečenje kože. Njegova lekovita svojstva ubrzavaju zarastanje rana, a efikasno deluje i u slučajevima ekcema i uboda insekata. Smanjuje oksidativni stres na koži i čini je mladom. Visok sadržaj sluzi pomaže u borbi protiv peruti, a povoljno deluje i na suvu i masnu kosu.

Danas čaj od podbela lako može da se nađe u biljnim apotekama, čak i u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane. Najbolje je nabaviti biljku u rinfuzi, mada je kao gotov proizvod ovaj napitak dostupan i u filter vrećicama.

 

M.Volčević

Februar 2018.


Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 550.