Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

NIJE SVAKA ZEMLJA DOBRA ZA TRAVU

Trava traži laka i rastresita zemljišta sa nosećim slojem, u kojem se nalazi koren, od barem 20 centimetara, pre setve se parcela mora prekopati, očistiti od šuta i busena, pođubriti i usitniti

Travnjaci su osnova svakog kutka u vrtu.Besprekorno uređeni i negovani san su i želja svakog vlasnika vrta. Treba napomenuti da je veomavažnoza koje se namene  trava seje i šta seodnovoformiranog travnjakaočekuje - da bude ukras u vrtu, zaigranjedeceilidruženje...
Neophodno je da se parcela u vrtu pre setve prekopa, da se teren očisti od šuta, kamenja, žila, busena korova i prethodnog travnjaka. Zemljište se zatim „začini“ NPK đubrivom„tri petnaestice“,usitni se frezom ili grabljama i pažljivo isplanira nagib.


Glina lošija od peska

Travnjak zahteva laka,rastresita zemljišta. Travi su potrebne hranljive materije i prisustvo vazduha oko korena, što povoljno utiče na rast i razvoj zelenog pokrivača. Debljina nosećeg sloja u kojem  se nalazi koren treba da bude bar 20 centimetara.
Jedan od uzroka neuspešnog zasnivanja travnjaka može biti loš kvalitet zemlje.Kompaktna glina je nepovoljnija od peska. Naime, travnjak na glinovitom zemljištu ne može biti kvalitetan, jer se koren biljaka zadržava na površini, zbog nedostatka vazduha u dubljim slojevima. Takav travnjak  neće izdržati dugotrajne letnje suše i jesenje kiše, kada  voda s površine sporo prodire udublje slojeve i guši koren mladih biljaka.Zbog toga se ovakvim zemljištima dodaje pesak da bi se poboljšao mehanički sastav, a time i vazdušno-vodni režim. Ni to nije uvek dovoljno, pa je neophodno uraditi drenažu.
Postoje razne vrste semena trava, a engleski ljulj je jedna od  glavnih komponenti. Poznat je po tome što odlično podnosi sve uslove, brzo klija i niče. Međutim, otpornost prema suši, slabo bokorenje i rast u busenima ograničavajuveću upotrebu. Zato u specijalizovanim prodavnicama i marketima treba da potražimo gotove travne smeše namenjene za odgovarajuće travnjake - za gaženje, ukrasne,za sunčane položaje, hladovnu itd.

 

D.Radivojac
Septembar 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili u elektronskom izdanju broja 557.