Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

MOTOKULTIVATOR ZAMENJUJE PESTICIDE

Obradom rotirajućim oruđima, starije i krupnije larve i lutke direktno se oštećuju, dok se mlađe izbacuju na površinu, gde ih sunce, jaka kiša i mraz unište, ili su plen ptica i drugih predatora

Velki značaj pravovremene obrade, pravilne upotrebe  organskih đubriva, navodnjavanja, plodoreda, uništavanja korova…

   Proizvodnja povrća je isplativa samo kada se biljkama obezbede svi potrebni uslovi. Prvenstveno, plodno zemljište bez insekata koji tokom ishrane oštećuju koren gajenih biljaka. Među njima najproždrljivije su larve žičara, a nešto manje i gundelja. U konvencionalnoj proizvodnji oni se uništavaju insekticidima koji, ako poštujemo načela  organske poljoprivrede, nisu dozvoljeni.
   I na takvim parcelama insekte valja uništiti, a to se postiže raznim agrotehničkim merama kao što su plodored i plodosmena useva, određeno vreme i način obrade zemljišta, upotreba organskog đubriva, redovno navodnjavanje i uništavanje korova.

 

Larve uništavati u proleće i u jesen

 

Pre nego što se započne uništavanje zemljišnih štetočina,  moramo upoznati njihovu biologiju. Žičari pripadaju porodici skočibuba, ima ih mnogo vrsta, a životni ciklus im je višegodišnji i traje od dve do pet godina. Veći deo tog vremena provode kao larve u zemljištu. Odrasli, tamne bubice spljoštenog tela dugog oko jedan centimetar, žive na površini, mogu se videti tokom čitave vegetacije i ne prave štetu. Posebno su brojni od maja do kraja jula, kada se pare i polažu jaja plitko u zemlju. Iz  njih se kroz dve do četiri nedelje ispile larve, za biljke najštetniji stanovnici zemljišta. One ceo život provode u zemljištu. Kod nekih vrsta to traje i četiri godine. Imaju čvrst, valjkast omotač, slamastožute do crvene boje, koji podseća na parče žice - otuda im i ime. Kako životni ciklus odmiče, tako one rastu, izdužuju se, da bi na kraju dostigle dužinu od nekoliko centimetara.
   NJihova aktivnost, ali i brojnost, tokom vegetacije u velikoj meri uslovljene su temperaturom i vlagom u zemljištu. Zimi zbog niskih, a tokom žarkih leta - zbog visokih temperatura i suvog površinskog sloja zemljišta, one se spuštaju dublje, gde nema korenova biljaka, pa nema ni šteta. Čim se vremenske prilike izmene, penju se bliže površini.
   Po pravilu, žičari u vegetaciji imaju dve aktivne faze kada su najbliži površini zemljišta i kada prave najveće štete: u proleće - od sredine aprila do sredine juna, i u jesen - od sredine avgusta do kraja oktobra. U tim periodima ih je najlakše i uništiti.

 

S.Mujanović

Januar 2019.


Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 561.