Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

MIRIS LETA

Povećanje sočnosti i razvoj aromatskog kompleksa tipičnog za sortu su neki od znakova za početak berbe breskve

Zbog sve veće potražnje za svežim plodovima breskve stručnjaci savetuju da se puna pažnja posveti berbi. Od načina kako je ona sprovedena dosta zavise kvalitet, dužina čuvanja i transport plodova do potrošača. I najmanji propust može da umanji upotrebnu vrednost plodova i obezvredi ceo godišnji trud uložen u proizvodnju.

 

     Pažljiva berba

 

   Na organizaciju berbe utiče i zastupljenost sorti, pre svega prema vremenu sazrevanja. Tom prilikom valja imati u vidu da potrošači uglavnom vole krupne, aromatične i lepo obojene plodove. Naime, plodovi rastu sve do dostizanja odgovarajuće zrelosti pa se preranom berbom umanjuje prinos.

 

    Breskve neravnomeno sazrevaju i na jednom stablu skoro uvek ima plodova različitog stepena zrelosti. Beru se u više navrata, tako da se u svakom biraju oni koji imaju odgovarajuću krupnoću, boju i zrelost. Posle prve probirne berbe stabla se rasterećuju, a preostali plodovi na njima nastavljaju rast, imaju više svetlosti, odnosno postaju krupniji i dobijaju osobine svojstvene sorti. Zbog toga se i u narednim berbama može očekivati dobar kvalitet.

 

        Povećanje sočnosti i razvoj aromatskog kompleksa tipičnog za sortu su neki od znakova za početak berbe breskve. Tom prilikom valja imati u vidu da su procesi zrenja veoma brzi, naročito u vreme visokih temperatura, zbog čega je poželjno da se plodovi uberu pre nego što se pojave prvi znaci smekšavanja.

 

S.Malinović

Avgust 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 556.