Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

MAGIJA VELIKIH VINA OSVAJA LJUBITELJE BOŽANSKOG PIĆA

Razvoj vinogradarstva i vinarstva u Srbiji, koji je poslednjih decenija više nego primetan, doprineo je neminovno  i širenju vinske  kulture  kod nas

Iako Srbija još uvek nije dostigla standarde u tom pogledu koji važe u drugim evropskim zemljama, pomaci se i te kako osećaju. Degustacije, radionice, obuke, brojne vinske manifestacije - samo su neki od načina za obogaćivanje znanja iz oblasti vinske kulture i vinarstva uopšte.
U vinskom svetu pojavili su se neki novi trendovi, koji i kod nas polako uzimaju maha. Dobri poznavaoci, poštovaoci ili ljubitelji vina  teže da iskoraknu izvan uobičajenih okvira i svojim nepcima prirede ugođaj time što će degustirati takozvana velika vina. Doskora broj takvih ljudi kod nas bio je mali, ali su nivo znanja, popularnosti i polemika o vinu veoma porasli, pa  se sve češće priča o njima, i degustiraju velika vina.
Pitanje koje se logično nameće jeste šta su to velika vina i šta ih  čini takvim, kao  i da li su to vina za svakoga i za svaki dan.
       

-Mnogo je faktora od kojih zavisi kako ćemo proizvesti vino. Svaka sorta grožđa je jedinstvena. Svako zemljište, klima, mikrolokacija,  odnosno teroar,  priča je za sebe. Godina berbe, nega i posvećenost vinogradu, kao još jedan od faktora,  samo su deo celokupnog postupka kojim težimo da stvorimo savršenstvo.  Sve su to neraskidive veze, uslovljene vremenskim prilikama, a znanje, ljubav i posvećenost  vinogradara i vinara krajnja je nit koji ih spaja. Proizvođač je taj koji želi verno da prikaže teroar u čaši,  jedinstvene karateristike podneblja i sorte. NJegovo umeće uticaće na utkanost svih komponenti u celinu, želeći da stvori harmoniju, skladnost. A degustator uvek traga upravo za tim, za jasno izraženim i dobro usklađenim aromama ukusa i mirisa koji ostavlja dugotrajan trag i nakon popijene čaše – kaže Ljubica Radan iz Vinske akademije Srbije.
                 

Prema njenim rečima, ljubitelj božanskog pića traga za vinima u kojima nijedna komponenta ne sme da štrči, koja su kao svila dok prolaze niz nepca i pri tom ostavljaju utisak ispunjenosti i zadovoljstva. To su vina koja odražavaju nijanse, umešnost, iznenađenje.
-Reč je  vinima o  kojima  se dugo  priča, razmišlja, koja vas stalno mame na još jedan gutljaj. Vina koja su glavne zvezde među vrhunskim stručnjacima, a njihovi tvorci pravi heroji. NJihova cena često prevazilazi želju za kupovinom, ali  istinski znalac i ljubitelj i nju zanemaruje. Ovakva vina nisu za svakoga, ali ni za svaki dan. Piju se kad ih poželite, u momentima koji su vama važni. Onda kada ste raspoloženi i spremni da samo o vinu govorite i mislite, jer ona ostavljaju nezaboravan utisak, koji bi bio šteta propustiti – objašnjava Radan.
            

Takvo iskustvo i doživljaj onima koji žele da ga dožive,  priređuje i Vinska akademija Srbije (www.vinskaakademija.com) kroz ciklične degustacije na oglednom polju Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu  novosadskog Poljoprivrednog fakulteta u Sremskim Karlovcima.

 

Z.Milosavljević

Decembar 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 560.