Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

LETO U TEGLI, JESEN U BURENCETU

Kako sačuvati ne samo miris, već i vitamine i minerale koje povrće ima, a ima svega?

Dok su bašte, pijace i marketi puni svežih darova leta, valja ih, po pristupačnim cenama obezbediti i od njih pripremiti zimnicu. Izbor zavisi od ukusa. Tako se od paprike, u zavisnosti od zrelosti, veličine i boje ploda, može spremiti ajvar, pinđur, ljutenica, turšija, može se kuvati, peći, seći ili sušiti.
Turšija je nezamisliva bez krastavčića, a kiseli u teglama se nađu redovno na zimskoj trpezi. Paradajz osušen na suncu ili u dehidratoru, upakovan u platnene vreće koje se okače u ostavi, je izvanredan dodatak čorbama, specijalitetima od mesa ili raznim salatama.
Kako bez suvih listova peršuna, celera, selena, popraviti ukus supama, varivima, čorbama? A pripremiti čuveni vojvođanski sos sa mirođijom u sred zime? Lako. Sada je pravo vreme da se sve to pripremi i koristi na zimu, kada se bašte zabele od snega a pijace i marketi osiromaše.

Kisela paprika je zimnica koja nepogrešivo, svaki put kada se otvori tegla, dozove miris detinjstva. Tako su ovo povrće za zimu spremale naše bake, ređale ga u tegle koje su potom odlagale u ostavu. Nije na odmet da taj miris i mi vratimo u naše domove.
Potrebno je pet kilograma paprike - babure ili paradajzice, bele, narandžaste, crvene, pet litara vode, dva litra alkoholnog sirćeta, jedan kilogram šećera i tri kašike soli. Svi sastojci se sjedine, stave u veću posudu i kuvaju. Pre nego što rastvor provri doda se kesica vinobrana. U međuvremenu se priprema paprika. Dobro se opere, odseku se drške i kada rastvor provri, ubacuje se u posudu i kuva tri-četiri minuta, ne duže, da ne izgubi hrskavost. Kuvana paprika se vadi rešetkastom kašikom i odmah ređa u tegle. Kada se one napune, zaliju se tečnošću u kojoj se paprika kuvala.

Tegle se ređaju u tepsiju, pokriju i ostave do sutra da se ohlade. Preostali rastvor se sačuva. Sutradan se tegle pokriju celofanom, zatvore metalnim poklopcem, i stave u veliku, duboku posudu obloženu kuhinjskim krpama. U nju se nalije voda do ivice i stavi na šporet da se kuva sve dok se u teglama ne pojave mehurići. Zatim se izmakne na kraj šporeta ili smanji temperatura na ringli, i kuva petnaestak minuta. Zimnica je pasterizovana kada se poklopci malo ulegnu. Čim se ohlade, tegle se mogu spremiti u ostavu.

 

S.Mujanović

Septembar 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 557.