Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

LEPISTE – LEPOTICE MEĐU GLJIVAMA

Jestive  su, vrlo izdašne i naglašeno aromatične, ali njihov jak miris nije uvek prijatan, često se javljaju u grupama i u velikom broju

Pojedine vrste iz ovog roda su veoma izraženih boja, što ih čini lepoticama u carstvu gljiva.
Gljive su naselile sve kutke na planeti Zemlji, a prikazuju se u širokoj lepezi oblika, boja i mirisa, pa ni ceo životni vek nije dovoljan da se to fantastično carstvo do kraja istraži. Zauzele su peščare, pustinje i stepe, džugle, savane, prerije i tajge. Ima ih u šumama, kraj potoka, pored drveća, na živim stablima i panjevima, pa čak  i u saksijama s cvećem.
Mogu biti bezbojne, raskošnih boja, neke prijatno mirišu, dok se u prisustvu drugih ruka prinosi nosu.

 

Vlaknasta drška, šešir nepravilnog oblika

 

-Najlepše gljive su u rodu Lepista. Vrste iz ovog roda su veoma aromatične, od blago prijatnog do napadno odbojnog mirisa – kaže Momčilo Daljev, predsednik Gljivarskog društva "Novi Sad" i član  komisije Gljivarskog saveza Srbije za ujednačavanje naziva gljiva, te  naglašava  da  među njima ima jestivih i nejestivih, a mogu  se  zameniti s  veoma otrovnim vrstama. Ovaj rod je u okviru familije Tricholomataceae i prvi put  su ga opisli 1969. godine  biolozi Howard Bigelow i Alex H. Smith kao subgenus (podrod)  Clitocyba.
Iako ga mnogi naučnici još uvek ne priznaju, ovaj rod je zaseban, a  predstavnik vrste je pegava koturnica (Lepista panaeolus). Mešaju ih i s maglenkama.
To su mesnate gljive, srednje veličine, sa sledećim karakteristikama:


 o vlaknasta drška bez prstena i ostataka delimičnog vela,
 o šešir nepravilnog oblika, često podvijen ili levkast,
 o izrazito jak miris,
 o  plodonose u jesen,  ponekad zimi i u proleće,
 o   ružičast do bledoljubičast otisak spora.

 

Jestive  su i veoma izdašne, ali njihov jak miris nije uvek prijatan. Često se javljaju u grupama i u velikom broju. Pojedine vrste iz ovog roda su veoma izraženih boja,  što ih čini lepoticama u carstvu gljiva.
Rastu u velikim vilinskim krugovima, čime mogu prijatno iznenaditi sve ljubitelje gljiva.

 

D.Radivojac

Novembar 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 559.