Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

LEKOVITO I ZAČINSKO BILJE

Koriste se zbog svojih kulinarskih, medicinskih, aromatičnih i ukrasnih svojstava, prilikom izbora vrsti i sorti treba birati one koje su otporne ili tolerantne na bolesti i štetočine

Jednogodišnje, dvogodišnje, lukovičaste i žbunaste biljke, penjačice i drveće – sve biljke mogu da imaju začinska i lekovita svojstva, a u većini slučajeva upotrebljavaju se listovi, ali i drugi biljni delovi kao što su koren, cvet, seme, plod, a retko i kora drveta.

Neke vrste začinskog i lekovitog bilja otrovne su za konzumiranje, te je zbog toga pre njihove konzumacije potrebno proveriti da li su dozvoljene za ljudsku i životinjsku upotrebu. Takođe, pre nego što biljke upotrebite u medicinske svrhe obavezno se posavetujte sa lekarom, radi utvrđivanja da li je upotreba bezbedna za zdravlje.

Organska proizvodnja začinskog i lekovitog bilja zasniva se na prirodnim procesima i upotrebi organskih materija u procesu proizvodnje. Pod pojmom lekovito bilje iz organske poljoprivrede smatra se:

– sakupljeno samoniklo bilje - za samoniklo lekovito i začinsko bilje smatra se da je iz organske proizvodnje ako je sakupljeno na ograničenom prostoru, uz poštovanje svih zakonskih odredbi u pogledu sušenja, skladištenja, etiketiranja i transporta, u skladu s principima organske poljoprivrede;

– neprerađene ili osušene lekovite biljke proizvedene po principima organske poljoprivrede – plantažna proizvodnja začinskog i lekovitog bilja;

– proizvodi od lekovitog bilja višeg stepena prerade dobijene preradom sirovina koje su proizvedene po principima organske poljoprivrede - npr. etarska ulja.

Začinsko i lekovito bilje vrlo je pogodno za gajenje u skladu s principima organske poljoprivrede iz nekoliko razloga – lako se gaji, lepo izgleda i u mnogim slučajevima nema problema sa napadom štetočina i bolesti.

Pored toga, gajenje začinskog i lekovitog bilja povećava raznovrsnost bašte, što je jedno od načela organskog sistema proizvodnje, a mnoge vrste privlače korisne insekte koje imaju ulogu predatora, ili pak dolaze na šarenolike cvetove da uživaju u polenu i nektaru.

Pčele privlači boražina, medunika, žalfija, timijan i nana, korisni insekti najviše vole neven, komorač, hajdučku travu, maslačak, anđeliku i korijander, dok leptire i moljce privlači lavanda i potočnjak. 

 

Izbor biljnih vrsta za gajenje

Sadite biljke po sopstvenom ukusu, birajte ih zbog mirisa, listova, kulinarskih svojstava ili jednostavno zbog lepote. Začinsko i lekovito bilje možete mešati i sa cvećem, žbunjem i povrćem, što su poželjne kombinacije u uslovima organske poljoprivrede. 

 

Biljke koje podnose senku

Začinske i lekovite biljke kojima prija hladovina uspevaju u blizini žbunova ili pored drveća. To su sledeće biljke: ivica, metiljka, patuljasti gavez, zelenika, ljubičica, medunika, lazarkinja, ljiljan i naprstak.

 

Biljke koje podnose sušu

Lekovite i začinske vrste koje podnose sušu izgledaju odlično kad rastu na potpuno osunčanom mestu i na dobro ocednom zemljištu, te ih zbog toga treba sejati u deo bašte koji je prirodno suv. Ove biljke jednako dobro uspevaju u saksijama i u bašti. Da bi zemljište pri osnovi biljaka ostalo suvo, oko biljaka je poželjno staviti šljunak. Za sušne predele preporučuju se čubar, morač, korijander, lan, pelin, lavanda, ruzmarin, žalfija, timijan, čempresolika santolina i kari.

 

B.Volčević

Avgust 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 556.