Dobro jutro

Revija za poljoprivrednike i ljubitelje prirode

LEKOVITI BUKOV TRUD

Podseća na brezovu gubu, ali se od nje razlikuje po sitnim cevčicama i boji šeširića

Na starim, oštećenim ili oborenim stablima i panjevima bukve, ali i drugog listopanog drveća, često se može videti gljiva Fomes fomentarius. Ona je još poznata i kao kresiva guba ili bukov trud. Podseća na brezovu gubu, međutim, od nje se razlikuje po sitnim cevčicama i boji šeširića. To nam je potvrdio i Mirko Zelenović iz Beograda, ljubitelj prirode i gljiva, i naglasio da mlade pečurke imaju svetlu, baršunastu površinu. Unutrašnjost im je sivkasta ili beličasta i prošarana krupnim porama. U prečniku dostižu osamdesetak, a debele su i više od trideset centimetara.

U Engleskoj su otkrivene u iskopinama starim više od osam hiljada godina, a korišćene su za paljenje vatre ili vađenje meda, pošto dugo dime i smiruju pčele. Međutim, stari narodi su ih upotrebljavali i za lečenje oboljenja zglobova.

Ova pečurka malo gorči, pa je u Kini koriste za podsticanje varenja, ali i za ublažavanje posledica tumora jajnika, želuca i materice. Indijanci u Britanskoj Kolumbiji i državi Vašington otkrili su da deluje na reumatske bolove, pa se omekšali delovi gljive stave oko obolelog mesta, a zatim zapale.

Trud nije jestiv, ali je veoma lekovit. Laboratorijskim istraživanjima u Americi i Japanu ustanovljeno je da može da sintetizuje prostaglandin iz linolenske arahidroične kiseline i da sadrži ergosterol, fungisterol i izoergosterol. Potvrrđeno je i da sprečava razvoj virusa i tumora, odnosno sarkoma 180 i herpesa simpleksa.

Lekoviti vodeni ekstrakt pravi se od 50 grama gljiva usitnjenih u porculanskom ili prohromskom sudu, koje se zatim preliju s malo prokuvane hladne vode i izgnječe. Masa se preruči u sud u kojem će se kuvati i doda još litar prokuvane vode. Zatim se na tihoj vatri kuva pola sata, uz češće mešanje. Dok je masa topla procedi se. Kad se potpuno ohladi pije se nezaslađena, po jedna kafena šoljica dnevno.

 

D.Radivojac

Novembar 2017.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 547.