Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

KUPINA - POSLE BERBE REZIDBA

Uklanjaju se izdanci koji su doneli rod, uništavaju korovi, kupinjak štiti od  bolesti i štetočina

Uspešna proizvodnja kupine zahteva primenu  agrotehničkih mera tokom cele godine. Pojedini proizvođači ih posle završetka berbe uglavnom zanemaruju i u kupinjake ulaze tek u proleće. Međutim, stručnjaci često napominju da je period od berbe do završetka vegetacije veoma važan i mora mu se posvetiti pažnja da bi se dobili kvalitetni i zdravi izdanci za sledeću godinu.

Rezidba izdanaka

Prvi posao posle završetka berbe kupine je rezidba izdanaka koji su doneli rod. Da bi se sprečilo širenje bolesti i štetočina, najbolje je da se posle odsecanja odmah iznesu iz zasada i spale. Stručnjaci savetuju da se to radi  po oblačnom vremenu, ili u jutarnjim i večernjim satima. U takvim uslovima izdanci koji će doneti rod naredne godine postepeno se prilagođavaju vremenskim prilikama.
   Posle berbe proređuju se i mladi izdanci. Uglavnom se uklanjaju prebujni, slabo razvijeni i oni koji su oštećeni. Rezidba se nastavlja u proleće, kada pupoljci nabubre. Nije dobro da se radi ranije jer postoji opasnost da usled čestih temperaturnih kolebanja u drugoj polovini zime jedan broj izdanaka izmrzne, posebno u hladnijim područjima. Može se desiti da se uklone zdravi, a odaberu i vežu oni koji su izmrzli. Pravilo je da se jedan broj izdanaka ukloni u toku prethodne vegetacije, a ostali, ujednačeniji, duži i dobro razgranati ostavljaju za rod. Od njih se u proleće odabira tri do šest najboljih, ujednačenih i zdravih.
  Ovakvom rezidbom  kupine smanjuje se opasnost od razvoja bolesti i štetočina. Takođe, poboljšava se  provetravanje i osunčavanje izdanaka koji će sledeće godine doneti rod. Oni bolje dozrevaju, imaju više hrane i vode, koja im je  potrebna da bi se do kraja vegetacije dovoljno razvili i stvorili cvetne pupoljke. Takođe, u zimski period će ući pripremljeniji, zbog čega manje stradaju od niskih temperatura.

 

S.Malinović
Septembar 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili u elektronskom izdanju broja 557.