Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

KALEMLJENJE NA PUPOLJAK

Stručnjaci preporučuju da se ovaj posao radi po oblačnom vremenu jer se preseci manje isušuju pa je prijem kalemova bolji

Kalemljenje je najčešći način proizvodnje voćnih sadnica. Njegove prednosti su u jednostavnoj tehnici rada, dobrom i brzom zarastanju rana, visokom procentu primanja. U praksi se najviše primenjuje kalemljenje na spavajući pupoljak, što znači da tokom jeseni i zime on miruje, a počinje da se razvija tek u proleće.
    U našim uslovima ovaj način proizvodnje sadnica se može primenjivati do sredine septembra. Nije dobro da se radi kasnije zbog otežanog odvajanja kore od drveta podloge. Takođe, ukoliko u jesen rano zahladi može doći do prestanka vegetacije i nepotpunog srašćivanja. U takvim uslovima moguća su oštećenja od jačih  zimskih mrazeva.
    Stručnjaci preporučuju da se ovaj posao radi po oblačnom vremenu jer se preseci manje isušuju pa je prijem kalemova bolji. Poželjno je da se kalemljenje u najtoplijem delu dana prekine, i nastavi kada su temperature malo niže. Punu pažnju treba posvetiti  i   izboru noža za pravljenje preseka. Kada je on oštriji, rez je glađi, a spoj  pupoljka i podloge i srastanje bolji.
    Pre kalemljenja podloga se dobro izbriše jer se tako manje tupi nož i ne prljaju preseci. Potom se na željenoj visini napravi nožem prvo horizontalni, pa ispod njega uspravan rez, dug oko tri centimetra, tako da zajedno formiraju slovo “T”.  S.Malinović

Septembar 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili u elektronskom izdanju broja 557.