Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

KAKTUSI OTPORNI I SKROMNI

Laki za gajenje i otporni, kaktusi pružaju ogromno zadovoljstvo svojim odgajivačima, zbog lakoće gajenja, često budu prve biljke uz koje ljubitelji cveća počnu da stiču iskustvo
Više o ovim biljkama saznali smo u razgovoru s Pavlom Filepom i njegovom ćerkom Kristinom, pravim i iskrenim zaljubenicima u ove bodljikavce i velikim profesionalcima u svom poslu.
  Ono što smo prvo pitali je - da li je kaktus teško gajiti.
  Iznenađujuće, odgovor je negativan: za najveći broj vrsta kaktusa   gajenje je jednostavno i oni preživljavaju i u najposnijoj zemlji. Ali, pravilo broj jedan je da se ne zalivaju od oktobra do aprila, praktično ni malo. U aprilu se biljke presađuju ako je to potrebno, što znači - ako je posuda premala. Ukoliko je biljka prerasla posudu u kojoj je, ili je čak saksija pukla, biljku presađujemo. Inače i kaktusi i sukulenti mogu godinama da se ne presađuju a da pritom veoma lepo napreduju i cvetaju. 
Različitim vrstama kaktusa odgovara različita zemlja. Tako npr. Astrophutum voli bazno zemljište, dok druge vrste (Mammillaria) vole kiseli supstrat.     
U martu i aprilu je vreme za pripremu kaktusa za rast i cvetanje. Ovo se odnosi na biljke koje su u kući i stanu, dok u staklenicima period cvetanja i rasta počinje mnogo ranije. Najvažnije je da se ove biljke u aprilu iznesu na balkone, terase i u bašte i zaštite prvih nedelju dana od jakog sunca. Kaktusi mogu da se prihranjuju, ali to nije neophodno, jer su ovo veoma skromne i otporne biljke.
 
Traže i svoje mesto. Na prozoru, gde je bar dva-tri  sata prisutna sunčeva svetlost, pravo je mesto za kaktuse i sukulente. Neophodna im je sunčeva svetlost, ali njena količina zavisi od vrste. Većina traži veoma mnogo svetlosti, ali zato postoje vrste koje mogu da se gaje i u senci. Na svetlom ali ne sunčanom mestu, na severnoj strani, uspevaju vrste iz familija kao što je Haworthia, Gasteria  i Ephyphilum.
Kod klasičnih kaktusa kao što su Mammillaria i Rebutia  neophodan je hladan, suv zimski vazduh. Vrste Notocactus, Parodia i Gymnocalycium, koje stoje tokom cele godine na zagrejanoj prozorskoj dasci, cvetaju, naravno ako se zimi količina vode svede na minimum. 
Kaktusi cvetaju onda kada su “zadovoljni”, a priznaćete - nije uvek lako ispod trnja i surove maske doći do veličanstvene suštine. Kao što je slučaj i sa nekim ljudima. Ispod oklopa i maski surovosti često se kriju nevina bića sa iskonskom ljubavlju spremnom da sve podeli sa onima koji imaju ključ…
 
D.Radivojac
Januar 2019.
 
Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 561.