Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

KAKO DO ZDRAVOG POVRĆA

Sve više proizvođača opredeljuje se za nove tehnologije u gajenju soje, kukuruza, crnog luka, krompira, dinje i lubenice

Već duži niz godina na ceni je organska hrana. U organskoj poljoprivredi zabranjeni su svi sintetički pesticidi. Za zaštitu bilja uglavnom se koriste biljni preparati kao preventivna sredstva. Takođe, aleopatska dejstva drugih biljaka su od velike koristi, jer njihove izlučevine teraju štetočine od useva.

Soja (Glycine max L. Merr.) je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki, jedna od najstarijih kultura čijim se imenom vekovima označava nepresušni izvor biljnog mesa, mleka, sira, hleba i ulja. Zato je i dobila naziv ’’zlatno zrno Istoka’’.
U njenim mahunama nalazi se dva do pet okruglih zrna, žute, žutozelene ili smeđe boje. Zrno sadrži 36 do 40 odsto proteina, 15 do 23 odsto ulja, oko 34 odsto ugljenih hidrata, 3 do 6 odsto mineralnih materija i znatan broj vitamina. Sadržaj hranljivih sastojaka u soji je celokupan - najbolji je izvor belančevina iz biljnog sveta, pa zato i može da nosi ime “meso sa loze”. Međutim, ne treba je smatrati zamenom za meso, već hranom koja svojim bogatim sadržajem povećava vrednost drugih namirnica. Pomoću soje se na najekonomičniji način može dodati više belančevina celokupnoj ishrani.

 

M.V.

Jul 2016.

 

Detaljnije u julskom broju 531.