Dobro jutro

Revija za male proizvođače, hobiste i ljubitelje prirode

GAVEZ KOSTI SPAJA, RANE ZACELJUJE

Od svih lekovitih biljaka, sadrži najviše alantoina, koji podstiče rast ćelija u kostima, vezivnom i potkožnom tkivu

Sadrži 18 aminokiselina, sve značajnije minerale, A, C i vitamine B kompleksa, te karoten, alkaloide, tanine, glikozide, sluzi, smole i etarsko ulje.- Njegov koren leči i uklanja čukljeve, pomaže protiv artritisa, regeneriše kožu lica…  

Na livadama, pored puteva i kanala, na obalama reka i potoka, u  njivama, baštama, starim voćnjacima i vinogradima, može se videti  višegodišnja zeljasta polužbunasta biljka uspravnog razgranatog stabla pokrivenog dlačicama. Listovi su maljavi, a crvenoljubičasti ili ružičasti cvetovi pojavljuju se od maja do sredine septembra i grupisani su u pazuhu gornjih listova u povijene cvasti.
To je opis gaveza  (Symphytum officinale), jedne od najlekovtijih starijih biljaka koju kao korov  uništavaju jer se brzo širi i osvaja velike površine, te guši plemenite biljke, posebno u baštama. Izuzetne je lekovitosti gavezov koren, snažan, debeo, dubok, mesnat, vretenast, spolja crn a iznutra beličast i sluzav.

 

Vadi se u kasnu jesen ili u proleće

 

Poznat je u narodu i kao veliki ili crni gavez, crni koren, volovski jezik, kilnjak, pljušč, svatovci, svenik, sodul i kuhinjsko zelje – kaže Gojko Božović, iz beogradskog Zavoda za zaštitu prirode, koji biljke sakuplja četrdesetak godina. Pronikao je u dušu gavezu, jedne od najlekovitijih biljaka, i naglašava da pripada rodu Symphytum, koji je u flori našeg podneblja zastupljen sa tri vrste. Naučni naziv ovog roda potiče od grčke reči symphyton, što znači rasti zajedno. Tim terminom drevni autori označavali su mnoge biljke koje su se primenjivale za lečenje kostiju.
Koren gaveza vadi se po lepom vemenu  u kasnu jesen i proleće pre cvetanja, jer tada sadrži najviše alantoina, od koga potiču glavna lekovita svojstva. Zatim se pere i ljušti, seče na trake ili kockice i suši na toplom promajnom mestu. Ako se uplesnivi, gubi lekovita svojstva. Može se čuvati dugo, i do godinu dana, ako  je zaštićen od vlage, svetlosti i štetočina.

 

Riznica aktivnih materija

 

Ta riznica aktivnih materija sadrži 18 aminokiselina, sve značajnije minerale, A, C i vitamine B kompleksa, te karoten, alkaloide, tanine, glikozide, sluzi, smole i etarsko ulje. Od svih lekovitih biljaka, gavez sadrži najvuše alantoina,  koji podstiče rast ćelija u kostima, vezivnom i potkožnom tkivu. Zahvaljujući njemu, jedina je poznata biljka koja leči i uklanja čukljeve na palčevima i izrasline.
Tradicionalna medicina mnogih naroda pripisivala je gavezu izuzetnu isceliteljsku moć. Verovalo se da bi dva prsta srasla jedan za drugi kad bi se četrdeset dana previjala kašom od gaveza. Primenjivao se za ispiranje usta i krajnika, ublažavanje zapaljenja jednjaka, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, zaustavljanje krvarenja. Obloge i kaše od gaveza korišćene su za lečenje preloma kostiju, zapaljenja tetiva, artritisa, uganuća, uboja, rana koje teško zarastaju...
Međytim, novija ispitivanja pokazala su da se mladi listovi za koje su neki biljari smatrali da se mogu koristiti za supe, variva,  salate i čajeve, zbog prisustva štetnih materija, koje su toksične za jetru, ne smeju koristiti.  Bezbedno je njihovo korišćenje samo za spoljnu upotrebu. Od gaveza se priprema čaj, oblozi, mast, melem, kaša, tinktura...

 

D.Radivojac

Decembar 2018.

 

Više pročitajte u novinama ili elektronskom izdanju broja 560.